15.1 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCate drumuri facem la Fisc

Cate drumuri facem la Fisc

Plata unei diferente de impozit, inregistrarea unui contract de inchiriere sau depunerea unei declaratii de venit reprezinta un motiv de stres pentru mai toti contribuabilii romani. Teama de cozile de la administratiile financiare si de contactul cu un functionar tracasat si nervos ii determina pe cei mai multi dintre romani sa amane cat pot contactul cu administratiile financiare.

De cealalta parte, reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sustin ca procedurile de lucru s-au schimbat substantial in bine in ultimii ani, iar pentru cele mai multe dintre obligatiile pe care le are de indeplinit contribuabilul poate evita vizita la Fisc fie trimitand prin posta formularele, fie platind obligatiile prin cont bancar.

Un singur drum pentru contractul de inchiriere

Inregistrarea unui contract de inchiriere (cedare de folosinta de bunuri in jargonul de specialitate) si indeplinirea obligatiilor fiscale aferente reprezinta o chestiune care poate fi rezolvata la fel de bine cu un singur drum sau cu sase vizite la sediul administratiei. „In principiu, un singur drum este suficient, pentru inregistrarea contractului de inchiriere, in termen de 15 zile de la incheierea acestuia. La inregistrare se plateste o taxa de timbru. De asemenea, se depune si o declaratie de venit estimativ, in care se trece valoarea chiriei lunare inmultita cu numarul de luni pana la sfarsitul anului. La valoarea venitului brut obtinuta, proprietarul are dreptul la o cota de cheltuieli deductibile de 25%, pentru care nu trebuie sa prezinte nici un fel de documente justificative”, a explicat Mihaela Hutanu, directorul Directiei Indrumare si Asistenta Contribuabili din ANAF. Diferenta de 75% se impoziteaza cu 16%, iar impozitul se plateste in transe trimestriale. Daca proprietarul considera ca volumul cheltuielilor pe care le face cu bunul respectiv este mai mare decat 25% din chirie, el poate opta pentru sistemul real de evidentiere a cheltuielilor, urmand sa tina evidenta contabila in partida simpla. „Proprietarul trebuie sa tina cont ca doar anumite cheltuieli sunt deductibile. De asemenea, in situatia in care chiriasul se angajeaza sa efectueze anumite investitii in imobil, acestea majoreaza valoarea chiriei si, ca urmare, se impoziteaza si ele”, a mai explicat oficialul ANAF. „Inregistrarea contractului se face la administratia unde isi are domiciliul proprietarul, prezenta chiriasului nu este necesara daca contractul este deja semnat, iar proprietarul trebuie sa aiba la el documente care sa ateste drepturile sale asupra bunului pe care il inchiriaza si actul de identitate. Decizia de impunere poate fi eliberata pe loc sau ulterior, urmand sa fie trimisa prin posta. Plata transelor de impozit stabilite prin decizie se poate face atat la casieria administratiei, cat si din cont bancar, pentru a evita un drum. Proprietarul are obligatia legala ca pana la data de 15 mai a anului urmator sa completeze declaratia privind venitul realizat, pe care o poate trimite recomandat prin posta”, a mai spus Mihaela Hutanu.
O situatie putin mai dificila apare in cazul in care chiria este exprimata intr-o valuta. „Impunerea anticipata a venitului din chirie se face la cursul din ziua precedenta emiterii deciziei. La sfarsitul anului fiscal, cand se depune declaratia speciala, venitul se calculeaza tinand cont de cursul valutar din ultima zi a fiecarei luni din perioada de impunere”, a completat directoarea Hutanu. Pentru contractul de inchiriere nu exista un formular-tip. Acesta trebuie sa contina insa o serie de elemente obligatorii (datele de identificare a celor doua parti, ale imobilului, perioada de valabilitate, chiria, alte clauze).

O singura declaratie pentru arendasi

Un caz special la veniturile din cedarea folosintei bunurilor este cel al celor care dau in arenda terenuri agricole. „Arendatorii (proprietarii terenului) platesc impozitul o singura data pe an, dupa depunerea declaratiei speciale de venit in anul urmator anului de realizare a venitului”, a mai explicat directorul Directiei Indrumare si Asistenta Contribuabili.

Declaratii obligatorii pentru activitati independente

Persoanele care si-au luat soarta in propriile maini si au renuntat la salariul fix, preferand sa-si castige existenta dintr-o activitate independenta, nu pot scapa de cel putin un drum anual la Fisc. „Aici avem trei mari categorii de venituri: cele din activitati comerciale, cele provenite din exercitarea unor profesii liberale si cele din drepturi de proprietate intelectuala”, a aratat oficialul Fiscului.
Calculul impozitului pentru prima categorie se poate face atat in sistem real (adica cu evidentierea fiecarui venit, cu scaderea unor cheltuieli aferente venitului), dar si pe baza unor norme pentru categoriile de venit stabilite intr-un nomenclator aprobat prin ordin al ministrului Finantelor Publice. „Sunt peste 160 de activitati la care impunerea se poate face pe baza normelor. Printre acestea sunt taximetristii, coafezele, croitorii, muzicantii, floraresele, meditatorii. In fiecare an se actualizeaza nivelul normei de venit, iar persoana in cauza plateste trimestrial impozitul de 16% aferent normei. Daca ei cred ca venitul realizat este mai mic decat norma, pot sa solicite impunerea in sistem real, fie in termen de 15 zile de la inceperea activitatii, fie pana la data de 31 ianuarie pentru anul in curs. Impunerea pe baza de norma nu presupune depunerea declaratiei speciale in anul urmator”, a mai spus directoarea Hutanu.

Cheltuieli deductibile pentru profesiile libere

Exercitarea profesiilor libere (avocati, notari, medici, arhitecti etc.) este reglementata printr-o lege speciala. „Din momentul obtinerii autorizarii, contribuabilul trebuie sa se inregistreze in 15 zile la Fisc si sa depuna o declaratie de venit estimativ, in baza careia plateste trimestrial impozit anticipat. La finele anului fiscal, adica pana in 15 mai, trebuie sa depuna (chiar si prin posta) declaratia speciala. Acesti contribuabili au obligatia tinerii evidentei contabile in partida simpla. Astfel, ei pot evidentia o serie de cheltuieli deductibile, facute in interesul exercitarii profesiei”, a mai afirmat directoarea Hutanu. Ce inseamna cheltuieli deductibile intra in limitele imaginatiei fiecaruia. Legendara printre functionarii Fiscului este solicitarea unui executor judecatoresc de a deduce cheltuielile facute pentru achizitionarea unui epilator si a unui set de lenjerie. La veniturile din drepturile de autor, titularul contractului de cesiune trebuie sa se inregistreze la unitatea fiscala si sa depuna pana in data de 15 mai declaratia de venit. Acesti contribuabili au dreptul la o cota de deduceri de 40% din venitul realizat (sau 50% la operele de arta monumentale).

Doua drumuri pentru reprogramarea unei restituiri

Neridicarea la timp de la trezorerie sau oficiul postal a unei diferente de impozit presupune un drum pana la administratia financiara pentru reprogramare. Reprogramarea se face la o data ulterioara, in functie de numarul de persoane care pot fi deservite zilnic de catre trezorerii. Bunul de plata pentru diferenta respectiva se da dupa ce inspectorul fiscal verifica daca contribuabilul nu are alte debite (in cazul existentei acestora se face in primul rand o compensare).

Premiile la loteriile din strainatate, declarate la Fisc

Persoanele care obtin venituri din strainatate platite de un angajator roman sau rezident roman au si ele obligatia sa depuna (chiar si prin posta) declaratia speciala. Acelasi lucru trebuie facut si de cei care primesc din strainatate venituri din pensii, exercitarea unor profesii liberale sau drepturi de proprietate intelectuala.
„Un castig la loterie in strainatate trebuie declarat si la organul fiscal din Romania, prin declaratia de venit, formularul 201. Daca impozitul retinut acolo, justificat cu documente, este mai mic decat cota datorata in tara si daca exista o conventie de evitare a dublei impuneri cu statul respectiv, contribuabilul va plati doar diferenta. Daca acolo s-a retinut mai mult decat ar fi platit aici, aici nu va primi nici o diferenta”, a mai spus Mihaela Hutanu.


Asociatiile de proprietari, cel putin un drum pe luna

O categorie oarecum aparte de contribuabili, tratati din punct de vedere fiscal ca persoane juridice, sunt asociatiile de proprietari. „Daca au un angajat cu carte de munca sau contracte in baza Codului Civil, trebuie sa depuna lunar, pana la data de 25, Declaratia 100. Trebuie precizat ca, daca obligatiile fiscale se platesc in termen si integral cu ordin de plata, depunerea Declaratiei 100 nu mai este necesara. Cei care au angajati cu carte de munca mai trebuie sa depuna pana pe 28 februarie fisele fiscale, iar cei cu contracte in baza Codului Civil trebuie sa remita pana pe 30 iunie Declaratia informativa 205”, a spus oficialul ANAF. Dupa ce se infiinteaza prin hotararea instantei, asociatiile de proprietari trebuie sa depuna o documentatie la Fisc in baza careia obtin un cod de inregistrare fiscala. Ulterior, asociatia este obligata sa-si procure si sa inregistreze la organul fiscal registrul jurnal si registrul inventar.

Daniel Popa
Daniel Popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

Delia și Erika Isak au scos o melodie împreună: „Ratat”

Delia revine în prim-plan cu o nouă colaborare alături de Erika Isac, lansând piesa „Ratat”, care promite să captiveze publicul. Piesa a fost compusă de...

Polonia face investiții majore în bazele militare americane din țară

Polonia continuă să investească în bazele militare în care sunt dislocaţi militarii americani, plănuind ca, în 2025, să aloce 200 de milioane de dolari...

Americanii au inaugurat o bijuterie! Primul meci oficial într-o arenă de 2 miliarde de dolari

Intuit Dome, arena impresionantă cu un cost de 2 miliarde de dolari, a fost inaugurată oficial în această noapte, marcând un moment semnificativ în...
Ultima oră
Pe aceeași temă