Milioane de români au plecat să muncească în străinătate, însă, cum era de aşteptat, ei nu împart bunăstarea şi cu statul român. Nici n-ar avea de ce: taxele, impozitele şi ratele bancare plătite peste hotare sunt deja o povară suficient de mare, potrivit Digi 24.
Între timp, statul român pierde banii pe care aceşti români i-ar fi plătit impozit dacă ar fi rămas în ţară. Iar piaţa muncii pierde în continuare mii de persoane calificate în sectoare cheie, precum cel al sănătăţii.
Numărul salariaţilor din ţara noastră s-a redus la jumătate în ultimii 20 de ani, adică la doar 4,3 milioane de persoane. Mulţi români lucrează pe posturi necalificate în străinătate, chiar daca au terminat o facultate.
Dacă cei 2,5 milioane de români aflaţi la muncă în străinătate ar lucra în România pe un salariu mediu net de 340 de euro pe lună, s-ar aduna la buget cel puţin 8,25 miliarde de euro. Banii ar reprezenta contribuţiile plătite de angajat şi de angajator pentru sănătate, pensii, şomaj şi impozitele pe salariu.
Un alt efect negativ asupra economiei constă în scăderea numărului de angajaţi şi creşterea numărului pensionarilor. În prezent, un salariat susţine, din contribuţii şi impozite, 1,2 pensionari, iar deficitul fondului de pensii, care a depăşit 3 miliarde de euro anul acesta, continuă să crească.
Numărul salariaţilor 2012: 4,30 de milioane
Numărul salariaţilor 2011: 4,17 milioane
Numărul salariaţilor 2010: 4,10 milioane
Numărul pensionarilor 2012: 5,31 milioane
Numărul pensionarilor 2011: 5,38 de milioane
Numărul pensionarilor 2011: 5,47 de milioane