Costurile pentru producerea energiei din cărbune şi gaze vor continua să crească datorită scumpirii materiei prime dar şi datorită taxelor tot mai mai mari pentru certificatele de poluare ceea ce va genera cerşterea preţurilor în piaţă.
În schimb, la energia obţinută din surse regenerabile alternative, tehnologiile devin tot mai mature, scad costurile tehnologic, iar infrastructura e din ce în ce mai „prietenoasă”.
În doar câţiva ani, costurile de producere a energiei din surse clasice le vor egala pe cele de producere a energiei din surse regenerabile alternative. Cu siguranţă, peste câţiva ani, avantajul va fi de partea energiei produse din surse regenerabile altrenative, spune specialistul în sisteme şi pieţe de energie, Jean Constantinescu.
Magistrale europene pentru regenerabile
„Uniunea Europeană pregăteşte un program de dezvoltare a reţelelor care să vehiculeze energia regenerabilă în toată Europa. E vorba de o magistrală realizată cu bani publici care va lega partea de producţie dinspre Marea Nordului cu Sudul Europei.
Dacă în prezent producătorii sunt zonei în care produc, în scurt timp aceste bariere vor dispărea, vor scădea costurile cu energia de echilibrare si cele tehnologice”, a declarat Jean Constantinescu.
În prezent, schema de sprijin prin certificate verzi pentru resursele regenrabile aduce costuri suplimentare în preţul energiei electrice.
Companiile care investesc în producţia de energie din surse regenerabile (în special eoliene) primesc ajutor de stat sub forma certificatelor verzi, care se acordă pentru energia produsă. Astfel, un investitor obţine bani atât din vânzarea energiei, cât şi din certificatele verzi pe care le tranzacţionează pe piaţă, întrucât furnizorii de electricitate sunt obligaţi să le cumpere în cote anuale.
Scheme de sprijin prin certificate verzi
Potrivit calculelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), consumatorii de electricitate din România vor plăti 10 miliarde de euro în plus la facturi până în anul 2020, pentru sprijinirea investiţiilor în energii regenerabile.
Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicată până în 2021. Cel mai mare impact, potrivit ANRE, va fi resimţit în 2016-2017, când consumatorii ar putea ajunge să plătească pentru energie cu până la 30% mai mult.
Autorităţile trebuie să sprijine investitorii în surse regenerabile alternative. Uniunea Europeană are o politică clară în direcţia sprijinirii producerii de energie din surse regenerabile în detrimentul celor din surse clasice.
„Chiar dacă în prezent se discută despre faptul că energia eoliană este mai scumpă decât cea din surse clasice, nu se fac referiri la capacitatea totală instalată supradimensionată şi nici la termcoentralele cu echipamente învechite şi pentru care statul pompează subvenţii de ani şi ani de zile. Energia eoliană poate înlocui în prezent cel puţin energia produsă în aceste centrale depăşite tehnologic care funcţionează cu subvenţii şi care mai şi poluează”, a precizat Jean Constantinescu.