Aproape toti consilierii in cariera sunt de parere ca nu diploma conteaza la angajare ci, spun ei, mai importanta este atitudinea candidatului. "Poate sa aiba si zece mastere, daca nu stie sa se descurce in situatii concrete, cu clientii, nu face doi bani", motiveaza Vlad Manoliu, patronul unei firme de constructii din Satu-Mare.
Consilierul in cariera Eduard Ezeanu, de la CareerExperts, spune ca exista domenii specifice in care pentru a va angaja este foarte important sa aveti diploma chiar in acel sector de activitate. Este vorba despre arii ca medicina, dreptul, arhitectura, ingineria. "Acestea tind sa fie exceptia decat regula. E vorba de 20 la suta din cazuri. In restul de 80 la suta, cel mai important este sa aveti o diploma care demonstreaza ca ati terminat studii superioare", spune Eduard Ezeanu.
Test de maturitate
Finalizarea unei facultati este asociata de foarte multi angajatori cu maturitatea. "Este ca un test fizic dinainte de armata. Cam asa se intampla si cu absolvirea unor studii superioare, care este privita ca un test de maturitate personala", spune Eduard Ezeanu.
Un alt motiv pentru care studiile "dau bine" este ca veti avea de castigat atunci cand va veti afla pe picior de egalitate cu un candidat la fel de competent ca dumneavoastra, dar caruia ii lipsesc studiile superioare.
"Sunt la fel de bun programator ca si cel care a trecut de interviu. Am toate abilitatile cerute de angajator, insa nu am facultate. Acesta este si motivul pentru care a fost preferat altcineva", povesteste Radu Zorila, un tanar de 22 de ani. Recrutorul i-a recomandat lui Radu sa inceapa o facultate de profil si sa mai vina la interviu "la anul sau peste doi ani".
"Mi-a explicat ca diploma este un argument greu si ca reprezinta o garantie ca un candidat a fost capabil sa treaca prin rigorile unui sistem si sa obtina rezultate in conditii de stres", mai spune Radu.
Master mai tarziu
Experta in resurse umane Oána Fortu spune ca "diploma din sertar" are valoare doar atat timp cat este dublata de inteligenta emotionala, de spirit practic, de abilitatea de a te descurca, de a cadea mereu in picioare. si programele de tip master, spune specialista, ajuta la dezvoltarea personala, insa numai daca sunt corect alese. "In cazul in care parcurgeti un astfel de program doar pentru ca suna bine, nu aveti nimic de castigat. Dimpotriva, doar pierdeti timp pretios, pe care l-ati putea valorifica altfel", spune experta in resurse umane.
De aceea, ea recomanda efectuarea unui master nu imediat dupa facultate, ci la o distanta de cativa ani, cand deja ati ales drumul pe care vreti sa mergeti in cariera.