32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCât de mult încetineşte creşterea economiei în 2012

Cât de mult încetineşte creşterea economiei în 2012

Fondul Monetar Internaţional prognozează o contracţie cu 0,1% a economiei Uniunii Europene, după ce în estimările anterioare estimaseră o creştere de 1,4%. Cât priveşte zona euro, experţii FMI au revizuit prognoza de la o creştere de 1,1% la o contracţie de 0,5%.

Europa Centrală şi de Est va resimţi cel mai puternic imapactul crizei din zona euro, ca urmare a legăturilor comerciale puternice cu economiile statelor din zona euro. Analiştii FMI anticipează o creştere de 1,1%, faţă de 2,7% cât anticipau anterior, urmată de o revenire la 2,4% anul următor.

„Înrăutăţire probabilă”

Ca urmare a încetinirii economice din zona euro, marţi, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,1% la 0,8%.

În octombrie 2011, în precedentul raport BERD estimarea de creştere economică a României fusese redusă de la 3,8 la 1,1%.

„Până recent, economia României se afla pe drumul de a înregistra o creştere economică robustă în acest an, după o recuperare modestă anul trecut. Încetinirea economică din zona euro are deja un impact semnificativ de atenuare asupra exporturilor României, iar o continuare a înrăutăţirii este probabilă în lunile următoare”, se arată în raportul BERD.

În schimb, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu susţine însă că exporturile cresc în continuare şi comenzile sunt suficiente.

„La export înregistrăm creşteri. Cifrele pe care le avem indică o evoluţie foarte bună. Nici pentru perioada următoare, în ceea ce priveşte exporturile nu sunt deocamdată semne îngrijorătoare. Sunt comenzi suficiente. Contracţiile prognozate în economie cu siguranţă nu pot fi justificate deocamdată prin scăderi prezente sau viitoare a exporturilor”, a declarat Mihai Ionescu.

Influenţe din zona euro

Economia românească va fi de asemenea afectată de criza din Grecia, potrivit BERD.

Încetinirea economică din ţările în care activează BERD se datorează în mare parte creşterii economice semnificativ mai slabe în Europa de Sud-Est, expusă în mod deosebit la problemele din zona euro. Mai multe ţări din regiune vor intra în recesiune în acest an, estimează analiştii băncii.

În urmă cu o săptămână, Banca Mondială a redus prognoza de creştere a României pe 2012, la 1,5% sub estimările Guvernului. Anterior, Banca Mondială prognozase într-un raport din iunie 2011 o expansiune de 3,7%. Revizuirea abruptă a fost rezultatul vulnerabilităţilor economiei româneşti la criza datoriilor de stat din zona euro.

În noiembrie 2011, FMI prognozase o creştere economică de 1,8-2,3% în 2012 pentru România, ultima estimare menţionată şi în scrisoarea de intenţie din ianuarie 2012 fiind de 1,75%-2,25%.


 

Cele mai citite

Autoritățile vamale ucrainiene se pregătesc să pună embargo pe petrolul românesc

Nebunia petrolului rusesc a ajuns să afecteze și firmele românești care exportă produse petroliere în Ucraina. Un grup de magnați ucrainieni, grupați în compania...

Decizia luată de Vladimir Putin după 24 de ani!

Președintele rus Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord în această săptămână pentru prima dată în ultimii 24 de ani, au anunțat cele două...

Federația Moldovenească de Fotbal jignește în stil „sovietic” România: Urăm succes vecinilor noștri, România și Ucraina, la EURO 2024

La debutul la EURO 2024 al României, Federația Moldovenească de Fotbal a adoptat o așa zisă poziție „neutră” și de „politețe” care a reușit...
Ultima oră
Pe aceeași temă