19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCât au mai scăzut chiriile în Bucureşti

Cât au mai scăzut chiriile în Bucureşti

Numărul de locuinţe oferite spre închiriere a crescut, iar chiriile continuă să scadă. Analiştii de la AnunturiParticulari.ro consideră că „preţurile au toate motivele să mai scadă, dar nu atât de mult ca în 2009”.

Chiria medie pentru o garsonieră în luna martie s-a stabilizat la valoarea de 261 de euro, înregistrând o depreciere de doar 5 euro faţă de luna precedentă, dar semnalând totuşi o scădere de aproape 70% faţă de luna martie a anului 2008, conform Raportului de monitorizare imobiliară realizat lunar de AnunturiParticulari.ro.

În martie 2008, chiria medie solicitată pentru o garsonieră atingea suma de 381 de euro.

Deşi chiria medie solicitată este de 261 euro, pe piaţă există o diferenţă de aproape 200 de euro între chiriile solicitate pentru o garsonieră situată în zone precum Rahova, Berceni sau Colentina, unde ofertele încep de la 100 de euro, şi preţurile din zone precum Piaţă Unirii sau bulevardul Decebal, unde ofertele pornesc de la 300 de euro.

Cu un surplus de 14.70% faţă de luna precedentă, numărul ofertelor de închiriere a crescut în toate cele 4 categorii de apartamente. Această creştere nu a avut totuşi o influenţa dramatică asupra evoluţiei preţurilor, fiind de reţinut o scădere minoră de preţ doar în cazul apartamentelor cu 4 camere.

Pe segmentul apartamentelor, cele cu 2 camere au înregistrat o creştere de 5 euro faţă de luna trecută, ajungând la valoarea medie de 368 de euro, în timp ce preţul apartamentelor cu 3 camere a crescut cu 13 euro faţă de luna februarie, având în martie o valoare medie de 531 de euro.

Similar cu garsonierele, din baza de date anunturiparticulari.ro, reiese că diferenţa de preţ în funcţie de zonă este uimitoare şi pe acest segment, unde, în zonele centrale întâlnim preţuri aproape duble faţă de cele din zonele mai puţin centrale. Dacă în Pantelimon, Rahova, Berceni, preţurile de pornire ale unui apartament cu 2 camere variază între 150 şi 200 de euro, în Piaţa Unirii, Universitate şi Alba Iulia, chiriile acestora pornesc de la un minim de 350 de euro. El poate ajunge chiar până la 1300 de euro pentru un apartament de lux situat pe bulevardul Decebal, în timp ce chiria maximă a zonei Militari, tot pentru un apartament cu 2 camere, nu depăşeşte 400 de euro indiferent de dotări.

Apartamente de lux la preţuri ridicate găsim şi în zone precum Crângaşi şi Berceni, unde proprietarii au ridicat pretenţii financiare similare cu cele întâlnite în zonele foarte bune, ei estimând ca valoarea unui apartament cu 3 camere, cu finisaje de lux, ar putea atinge suma de 950 sau 1200 de euro. Toate acestea în timp ce chiria maximă a unui apartament din apropierea Mall-ului Vitan şi de pe bd. Decebal, atinge valoarea maximă de 800 de euro. Tot la capitolul excepţii se pot întâlni oferte ce se învârt în jurul sumei de 2000 de euro pentru apartamente de lux situate în Piaţă Unirii, unde proprietarii sunt hotărâţi să nu scadă preţul, chiar şi în condiţiile economice actuale.

Chiria apartamentelor cu 4 camere este singura care pare să se fi fost redus cu o proporţie de 4.08% faţă de luna precedentă, proprietarii solicitând pe aceste imobile un chirie medie de 783 de euro.

Dacă în Drumul Taberei şi Militari, chiriile acestora variază între 350 şi 450 de euro, observăm o reducere considerabilă a numărului de oferte de apartamente cu 4 camere în zonele centrale. În zone precum Universitate şi Vitan Mall putem găsi câte un singur apartament cu 4 camere, în Dristor ofertă lipseşte cu desăvârşire, în timp ce în Berceni şi Alba Iulia putem găsi în jur de 7 -8 apartamente.

Cu toate că chiriile nu fluctuează în mod alert la niciuna dintre categorii, iată că în cea a numărului de oferte situaţia se schimbă. Putem observă aici o creştere generală de 14.70% a numărului de oferte scoase pe piaţă faţă de luna anterioară, dar o scădere generală de 16% faţă de luna martie 2009. Anul acesta, în luna martie, au fost scoase la închiriere 2519 apartamente, în timp ce anul trecut s-au înregistrat 2917 oferte. Totuşi, piaţă este supra saturată, numărul ofertelor fiind cu mult peste ofertele anilor anteriori crizei. În 2008 se înregistrau 1875 oferte, iar în 2007 doar 1454.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă