Din trimestrul trei 2004 şi până astăzi preţurile caselor din capitala austriacă au crescut continuu.
Săptămâna viitoare, Viena se „îmbracă” deja de sărbătoare, inaugurând celebrul Târg de Crăciun, din faţa Primăriei. Se dă startul la shopping şi cadouri. Milioanele de turişti care vizitează acest oraş iarna, măresc interesul investitorilor pentru piaţa rezidenţială. Atât de mult, încât sfidează criza.
În ultimele 12 luni, din luna noiembrie 2010 şi până la sfârşitul lunii octombrie 2011, preţurile caselor din Viena au crescut cu 9,52%, potrivit unei statistici al OeNB – Băncii Naţionale din Austria, citată de Global Properties.
În ultimii zece ani, preţurile locuinţelor din centrul istoric al Vienei s-au dublat. Cea mai mare cerere se înregistrează pentru apartamente generoase, cu suprafeţe de circa 100 mp, în vile istorice.
În aceste condiţii, puţini vienezi au posibilitatea să-şi cumpere o casă în această zonă. Potrivit unui raport oficial recent, circa 70% din totalul fondului de locuit din centru se află în proprietatea unor investitori privaţi – fonduri de investiţii, bănci şi companii.
Raportul între chiriaşi şi proprietari este covârşitor în favoarea chiriaşilor, în Viena: 77,2% din vienezi stau cu chirie.
În această ţară există însă un sistem social de chirii bine pus la punct, care ţine sub control piaţa chiriilor pe segmentele de locuinţe de masă.
Astfel, chiria lunară pe metru pătrat în acest caz este cuprinsă între 7 euro şi 12 euro (între 700 euro şi 1200 euro pe lună, pentru un apartament generos de 100 mp).
În zona centrală, chiriile sunt însă mult mai mari. Pentru apartamentele de lux, din vilele istorice centrale tariful mediu este de 22 euro/mp/lună. Pentru un apartament de 100 mp, chiria medie este 2.200 euro/lună, dar între 15 noiembrie şi 15 ianuarie, considerate ca vârf de sezon turistic în Viena, chiriile depăşeşc acest nivel.
La nivel naţional, casele austriecilor s-au apreciat cu 2,53%, astfel încât Viena rămâne cea mai atractivă piaţă rezidenţială din această ţară.