Romania va adopta propriile masuri, conforme cu strategia Uniunii Europene, care sa asigure reducerea consumului de energie si atingerea obiectivelor stabilite la nivelul Uniunii Euopene. In acest sens, va formula o pozitie nationala referitoare la directiile strategice de actiune cuprinse in „Planul de actiune al Comisiei Europene pentru eficienta energetica”, precum si cu privire la masurile de implementare.
Europenii au in plan scaderea consumului de energie in UE cu 20% pana in 2020, pentru a combate dependenta de import, potrivit comisarului european pentru energie, Andris Piebalgs. „Mai mult de jumatate din energia produsa in Uniunea Europeana nu este folosita de europeni”, a declarat zilele acestea la Bruxelles presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Dur”o Barroso.
Europenii au adoptat deja un pachet de masuri in acest sens, cuprinse in „Planul de actiune al Comisiei Europene pentru eficienta energetica”. Este vorba despre 75 de masuri pentru economisirea energiei, intre care se numara si eficientizarea izolarii cladirilor. Miza este mare deoarece, daca planul va avea succes, Europa ar putea economisi 100 miliarde de euro pe an.
Modelul european
Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana au cerut la inceputul anului o strategie de eficienta energetica. S-au propus deja noi standarde si noi reguli europene pentru electrocasnice, proiectarea imobilelor in vederea economisirii energiei, noi reguli cu privire la emisiile de bioxid de carbon. Zis si facut, planul de actiune pentru eficienta energetica iesit de sub tipar de cateva zile va fi implementat in urmatorii sase ani si cuprinde standarde energetice pentru cladiri avand ca finalitate promovarea asa-numitelor „case pasive”, respectiv a cladirilor care consuma putina energie; noi standarde de performanta pentru diferite grupe de produse, cum ar fi boilerele, copiatoarele, televizoarele etc.; eficientizarea generarii si distributiei de energie; posibilitatea de a legifera emisiile de bioxid de carbon ale autovehiculelor la 120 g/km pana in 2012; facilitarea finantarilor bancare pentru investitiile IMM-urilor si companiilor de servicii energetice pentru eficienta energetica; utilizarea coerenta a taxarii si pregatirea unei Carti verzi asupra taxarii indirecte in 2007.
In Romania, „finantarea cu a treia parte”
Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE) va propune pe plan local un nou instrument financiar destinat atragerii investitiilor private in sectorul public energetic, asa-numita „finantare cu a treia parte”. Mecanismul functioneaza cu succes in UE si consta in rambursarea investitiilor necesare pentru eficientizarea utilizarii energiei chiar prin valoarea energiei economisite. Contractul se incheie intre municipalitate Ð ca proprietar al unor institutii sau cladiri care trebuie reabilitate Ð si o companie de servicii energetice. Avantajele sunt un capital minim pentru investitii, economii garantate de energie, reducerea emisiilor de bioxid de carbon, obtinerea tuturor serviciilor de la o singura sursa, preluarea riscului financiar de compania de servicii energetice.
Romania trebuie sa incurajeze investitiile in surse alternative de energie, astfel ca ponderea energiei produse din resurse regenerabile de energie, fata de consumul national brut de energie electrica, sa ajunga la 33 la suta pana in 2010, valoare echivalenta cu un total de 21,4 TWh.