22.1 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCartierele noi se ieftinesc pentru "Prima Casa"

Cartierele noi se ieftinesc pentru “Prima Casa”

Accesibil. Pana la modificarea programului guvernamental, tinerii pot accesa si locuinte noi cu preturi pana in 60.000 de euro.

Criza de cumparatori de pe piata imobiliara ascute strategiile de vanzare. La inceput de an, tot mai multi dezvoltatori au aruncat pe piata oferte care sa se plieze pe tendintele momentului. Acum sunt disponibile in cartierele rezidentiale noi garsoniere si apartamente de pana in 60.000 de euro, pentru romanii care vor sa-si cumpere o locuinta prin Programul guvernamental "Prima Casa".

Sprijin pentru apartamentele vechi
In 2009, programul a oferit posibilitatea tinerilor sa-si achizitioneze locuinte in conditii de finantare ceva mai avantajoase decat cele existente pe piata. Plafonul de 60.000 de euro, pana la care statul garanta imprumutul de la banca, precum si accesul greu la finantare i-au impins pe majoritatea cumparatorilor catre locuintele vechi. De apartamente noi nu prea putea fi vorba, decat daca respectivul client venea cu un avans consistent de peste 10.000 de euro. Dezvoltatorii de complexuri rezidentiale s-au vazut astfel ocoliti de putinii clienti care indrazneau sa se inhame la rate bancare intr-un an de criza. Prin urmare, spre finalul anului 2009 si-au refacut calculele si au taiat ceva mai mult din preturi.

Garsoniera de 16.068 de euro
Una dintre cele mai ieftine garsoniere de pe piata, finalizata, care se incadreaza ca pret in Programul "Prima Casa", costa 16.068 de euro, are o suprafata de 35 mp si face parte din ansamblul Champions Residence, localizat pe B-dul Ghencea, in vestul Capitalei. Cea mai scumpa garsoniera, situata ca pret la limita plafonului impus de programul guvernamental, costa 59.968 de euro si se afla in complexul Pallady Towers. Garsoniera este in constructie si urmeaza sa aiba 50 mp. Ansamblul rezidential este situat in partea de est a Bucurestiului, pe B-dul Theodor Pallady, in cartierul Titan.
Ofertele de locuinte noi, care sa se incadreze in plafonul impus de "Prima Casa", vor creste in acest an, cred specialistii din piata. Mai ales ca autoritatile isi propun sa modifice criteriile, pentru a stimula constructia de apartamente si case noi in 2010.  

Unde se mai gasesc locuinte ieftine
Printre ansamblurile de locuinte noi din Bucuresti, care s-ar incadra in Programul "Prima Casa" se numara Confort City din cartierul Vitan, Primavara Lujerului si Primavara Ghencea, plasate in Drumul Taberei, potrivit datelor unui studiu realizat de AnsambluriDeCase.ro.
Cele mai multe tipuri de locuinte care se incadreaza in plafonul impus de "Prima Casa" se gasesc in ansamblul Confort City, din cartierul Vitan. Este unul dintre proiectele finalizate in decembrie 2008, din care s-a vandut o treime. In aceste conditii, proprietarul a decis sa reduca preturile la unele locuinte pana aproape de nivelul de cost al constructiei. La vanzare sunt opt locuinte care se incadreaza in tiparul cautat, dintre care doua garsoniere si sase apartamente cu doua camere. Garsonierele au 41 mp si costa 44.625 de euro. Apartamentele cu doua camere costa 55.650 de euro si au 61 mp.

Complexul Primavara Lujerului din Drumul Taberei, din apropierea intersectiei Lujerului, are patru categorii de garsoniere si un tip de apartamente cu doua camere, care se plaseaza ca pret sub nivelul de 60.000 de euro. Garsoniera are 42,85 mp si se vinde cu 48.905 de euro.
In complexul Primavara Ghencea, plasat pe B-dul Ghencea din cartierul Drumul Taberei, exista cinci tipuri de garsoniere care se incadreaza in programul guvernamental. Acestea au 43 mp si costa 55.878 de euro.
Spre deosebire de Programul "Prima Casa", unde avansul e doar de 5%, pentru locuintele de maximum 60.000 de euro, creditarea facuta prin dezvoltator impune un avans de minim 20%. Sunt si diferent8e de costuri in ceea ce priveste dobanzile bancare. Acestea sunt in jur de de 5% pe an, la euro si de 13% pe an, la lei, pentru programul guvernamental si urca ceva mai sus, in lipsa unei garantii a statului. In plus, dezvoltatorii solicita achitarea unei sume de 2.000-3.000 de euro pentru rezervarea locuintei, in multe cazuri acesti bani urmand a fi scazuti din avans.

Complexuri rezidentiale cu preturi accesibile
1. Confort city (vitan) a fost finalizat pe 1 decembrie 2008.
Pret minim: 44.625 de euro.
2. Primavara lujerului (drumul taberei – lujerului) este in constructie. Data finalizarii: 30 aprilie 2010. Pret minim: 48.905 de euro
3. Primavara ghencea (drumul taberei – ghencea) a fost finalizat pe 1 aprilie 2008. Pret minim: 55.878 de euro
4. Champions residence (drumul taberei – ghencea) a fost finalizat in septembrie 2009. Pret minim: 16.068 de euro
5. Pallady towers (titan) este in constructie. Data finalizarii: 2010. Pret minim: 59.968 de euro
6. Cartierul latin (bragadiru) este in constructie. Data finalizarii: 2012. Pret minim: 58.600 de euro

Sursa: AnsamblurideCase.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă