20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCapitalurile straine, arma cu doua taisuri

Capitalurile straine, arma cu doua taisuri

» In 2008, investitii straine record vor acoperi jumatate din deficitul de cont curent.

» Scad sumele trimise de stranieri si se majoreaza profiturile repatriate.

Investitiile straine directe ar putea depasi in acest an vechiul record de 9,1 miliarde euro, realizat in 2006 datorita vanzarii Bancii Comerciale Romane (BCR), si acopera in acest moment jumatate din deficitul de cont curent, insa raman o sabie cu doua taisuri, deoarece produc iesiri masive de valuta, prin repatrierea profiturilor.
Ritmul investitiilor straine directe (ISD) se mentine ridicat, iar analistii estimeaza ca se va atinge un nivel-record al capitalurilor straine pe care le va atrage Romania in acest an, de peste 9 miliarde euro. Ca urmare a investitiilor straine ridicate din ultimii ani, Romania se confrunta de ceva vreme cu repatrieri de profituri si dividende din partea firmelor straine, spun analistii. De asemenea, din cauza perioadei de criza economica din Spania si Italia, destinatiile straine unde lucreaza cei mai multi romani, transferurile de valuta din exterior s-au redus semnificativ.

 

Soldul transferurilor s-a diminuat si pe fondul iesirilor de bani de la strainii care lucreaza in Romania. "In ultima perioada, Romania a importat forta de munca din exterior si cum au facut romanii plecati afara asa fac in prezent strainii care lucreaza aici, trimitind bani acasa", apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
In primele sapte luni investitiile straine au ajuns la 5,77 miliarde euro, o suma-record pentru acesta perioada, cu 66% mai mare decat anul trecut. "Pentru iulie ma asteptam la investitii straine de circa 700 milioane euro, dar acestea s-au situat cu mult peste orice asteptari. Pentru intreg anul mi-am revizuit prognoza, in crestere, la circa 9,2 miliarde euro", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania. "Am fost printre primii analisti care au majorat prognoza privitoare la ISD din 2008, dar dupa datele din iulie o vom majora din nou, la peste 9 miliarde euro, chiar spre 10 miliarde euro. Astfel, Romania ar putea atrage cele mai mari ISD in 2008, depasind nivelul-record din 2004, de 9,1 miliarde euro, anul privatizarii BCR", a spus Anghel.

De asemenea, Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, si-a modificat estimarile initiale, mai prudente. "Prognoza noastra pentru 2008 prevede ISD de 7 miliarde euro, dar o vom revizui in urcare, probabil la 9 miliarde euro", a afirmat Dumitru.
Investitiile straine directe au acoperit 61,4% din deficitul de cont curent din intervalul ianuarie-iulie, care a ajuns la 9,4 miliarde euro. "Pe ultimele 12 luni incheiate in iulie, ISD au un grad de acoperire de 50% a deficitului de cont curent. Pana la finalul anului, ISD vor acoperi 46% din deficitul extern, pe care-l vad ajungand la 19,8 miliarde euro", a mentionat Chidesciuc. Pe primele sapte luni din 2008, deficitul extern al Romaniei este cu 11,3% mai mare decat cel din perioada similara a anului trecut, dar ritmul de crestere s-a temperat puternic, de la 98%, cu cat era mai mare in 2007 fata de 2006.

"La jumatatea anului, deficitul de cont curent reprezinta 13,8% din Produsul Intern Brut (PIB), avand o evolutie mai buna decat ma asteptam, dar pentru intreg anul estimez o usoara deteriorare a acestuia, la 14,3% din PIB", a spus Chidesciuc. "Deficitul comercial s-a mai temperat in primele sapte luni si, chiar daca sunt ceva riscuri in viitor din cauza incentinirii economice a zonei euro, principalul partener comercial al Romaniei, nu cred ca deficitul de cont curent pe 2008 va depasi 14% din PIB", a explicat Dumitru.

Cele mai citite

Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra poli-adicției la tineri și lansează cartea „Învinge dependența”

Fenomenul poli-adicției, adică dependența multiplă de substanțe și comportamente, devine tot mai prezent în rândul tinerilor din România, avertizează dr. Radu Țincu, unul dintre...

Lui Nicușor Dan „i se rupe-n cot”… haina, de la cât semnează

Primarul general al Capitalei a mărturisit că a rupt 6 sacouri de la câte documente semnează Funcția de primar general îl pune la cheltuieli neprevăzute...

Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra poli-adicției la tineri și lansează cartea „Învinge dependența”

Fenomenul poli-adicției, adică dependența multiplă de substanțe și comportamente, devine tot mai prezent în rândul tinerilor din România, avertizează dr. Radu Țincu, unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă