Cu toate ca in primele sapte luni din acest an SIF-urile s-au apreciat in medie cu aproape 50%, iar profiturile au depasit cu mult nivelurile de anul trecut, capitalizarea acestora este in continuare cu mult sub valoarea activelor.
In luna iulie, averea cumulata a SIF-urilor a avansat cu 2,56% fata de luna precedenta, pana la 6,125 miliarde lei (1,454 miliarde euro), astfel incat de la inceputul anului cresterea este de 5,2%. In acelasi timp, capitalizarea cumulata a SIF-urilor a urcat pana la 2,54 miliarde lei (603 milioane euro), dar nu a ajuns sa reprezinte nici macar jumatate din activul net, ci doar 41,5%. Cu alte cuvinte, chiar daca SIF-urile detin o avere de peste 6 miliarde lei, investitorii nu cumpara titlurile SIF decat cu un discount de circa 60%. Din acest punct de vedere, puternic subevaluate erau titlurile SIF Transilvania (SIF3), care se tranzactionau cu un discount de 64%, urmate de titlurile SIF Muntenia (SIF4) – cu un discount de 59%, in vreme ce la polul opus se situau actiunile SIF Moldova (SIF2), care se tranzactionau la 45% din valoarea activului net (discount de 55%). Pe primele sapte luni, profitul net cumulat al SIF-urilor este de 556,5 milioane lei (132,2 milioane euro), in crestere sustinuta, cu 54,4%, fata de cel inregistrat in perioada similara a anului trecut. Cea mai mare crestere a profitului s-a inregistrat la SIF Oltenia (SIF5), cu 217%, pana la cota-record de 186,4 milioane lei. Practic, SIF Oltenia a facut o treime din profitul cumulat al SIF-urilor. SIF Transilvania a obtinut al doilea profit ca valoare, de 109,2 milioane lei, si al doilea ritm de crestere a profitului, de 49%.
SIF Banat-Crisana (SIF1) a afisat pe primele sapte luni un profit de 95,2 milioane lei, in urcare cu 13%, iar SIF Moldova a raportat un castig de 73,1 milioane lei, in crestere cu 24,7%. Cel mai mic castig a fost raportat de SIF Muntenia, de 70,9 milioane lei, in crestere cu 4,2%.
Raportand profitul pe actiune la pretul actiunii, cel mai bun raport se inregistreaza de departe la SIF Oltenia, cu 33,3%, in clasament urmand SIF Transilvania si SIF Moldova – cu 21,2%, SIF Banat-Crisana – cu 18,5% si SIF Muntenia – cu 14,3%.
Situatia SIF-urilor de la sfarsitul lunii iulie este usor imbunatatita fata de cea de la finele anului trecut. Atunci titlurile SIF se tranzactionau cu un discount incredibil de peste 70% fata de activul net. In ultimele luni, titlurile SIF s-au apreciat mai mult pe fondul zvonurilor de eliminare a pragului de 1% decat pe fondul rezultatelor si activelor in crestere.