2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Capitalismul de dreapta" – o gluma proasta de stanga!

„Capitalismul de dreapta” – o gluma proasta de stanga!

In perspectiva alegerilor, PSD – ajuns intre timp la guvernare – a insistat si iar a insistat pe latura glumitelor. Dupa cea cu 1.000 km de autostrada in eventualitatea preluarii guvernarii in urmatorii patru ani, PSD a scos glumita cu noul rol al statului in economie, pe care, in aceeasi eventualitate, PSD se va ingriji sa-l asigure, pentru ca ar fi o cerinta a vremurilor actuale pe care ar fi pus-o in evidenta insasi criza financiara si economica internationala declansata in SUA. Aceasta – au spus liderii PSD, in frunte cu dnii Mircea Geoana, Adrian Nastase si Ion Iliescu – ar fi dovedit esecul "capitalismului de dreapta", cu atributele sale: statul minimal si dereglementarea pietelor pentru a se da frau liber initiativei private si actiunii capitalului privat in conditiile liberei concurente.

O intreaga discutie poate fi purtata in legatura cu intrebarea daca exista vreun "capitalism de dreapta", ceea ce ar insemna ca acestuia ar putea sa-i fie opus un "capitalism de stanga". Dar nu la abordari teoretice sau teoretizante urmarim sa ne referim, ci la niste probleme strict practice legate de aprecierile cu pricina.
Din punct de vedere practic, un nou rol al statului in economie ramane, in Romania, o biata glumita, indiferent daca la carma se afla forte cotate de dreapta sau forte cotate de stanga. Desi, ca sa fim realisti, in Romania nu prea se spune nici macar care este dreapta si care este stanga, intrucat exista o incurcareala totala, daramite sa se mai deceleze care ar fi intr-adevar deosebirile din sanul clasei politice prin care unii reprezentanti ai acesteia ar fi de dreapta si altii de stanga. La furat, toti sunt de dreapta, ba, dupa cat au furat si fura, mai de dreapta sunt multi dintre cei care se dau de stanga.

 

La pomeni electorale, toti sunt de stanga, ba, dupa dimensiunile si inventivitatea acestor pomeni, mai de stanga apar multi dintre cei care se dau de dreapta. Asta cu "capitalismul de dreapta" sau "capitalismul de stanga" in Romania este o poveste cu cocosul rosu, in masura in care la noi nu exista decat un capitalism clientelar (sau de cumetrie, pentru a prelua chiar expresia presedintelui de onoare al PSD,  dl Ion Iliescu), ce "duduie" (pentru a folosi o expresie a presedintelui PNL, Tariceanu) din toate cele, si sub guvernari care se dau de dreapta, si sub guvernari care se dau de stanga! Dincolo insa de toate acestea, chestia cu noul rol al statului in economie este o mica glumita a PSD, din nici un alt motiv decat din acela ca statul roman, ca forta in economie, a cam fost desfiintat. Este poate unicul stat din Europa care si-a lichidat practic aproape toate pozitiile din economie. si o asemenea remarcabila realizare este opera in cea mai mare masura a PSD.

 

Nimeni altcineva decat PSD a "privatizat" – in conditii despre care nu mai discutam aici – Petrom, lasand Romania fara controlul asupra tuturor resurselor de titei, care mai erau si la jumatate din cele de gaze naturale. Nimeni altcineva decat PSD a instrainat distributiile de gaze naturale si a demarat instrainarea celor de electricitate si, intr-un mod obscur, prin manevre nefericite si la marginea legii, a cedat controlul statului asupra uneia dintre perlele coroanei industriei romanesti – Combinatul de aluminiu de la Slatina. Tot PSD a perfectat privatizarea BCR, Guvernul Tariceanu nefacand decat s-o finalizeze. si asta ca sa vorbim doar despre piesele grele pe care statul roman nu trebuia sa le dea din mana, caci altele, precum Combinatul siderurgic de la Galati, se cuveneau a fi instrainate pentru ca acestea nu aveau nici o sansa daca nu faceau parte dintr-o retea multinationala de productie si distributie.

 

Dar nici un stat responsabil nu concesioneaza exploatarea pe rol (si nu prospectarea) a unor resurse naturale si nu-si pastreaza nici o pozitie nationala semnificativa in propriul sistem bancar.
Degeaba vine acum PSD sa ne afume cu un rol sporit al statului in economie. Pentru ca, nici sa vrea sa-l sporeasca, nu mai are cum, deoarece statul roman – in afara de parghia fiscala – nu mai dispune de nici un instrument pentru a face ceva anume sau pentru a realiza macar vreun proiect cat de mic, daramite sa-si intareasca rolul. Poate doar daca se apuca sa nationalizeze ceea ce a privatizat!

Incriminatul "capitalism de dreapta" despre care PSD ne spune acum, in contextul crizei financiare internationale, ca a cazut si este pe cale sa apuna n-a lasat nici un moment, in vreo tara in care a fost practicat, statul sa paraseasca scena economica, ci doar a debitat baliverne despre statul minimal si virtutile capitalului privat pentru diferite tari bananiere de genul Romaniei, in timp ce, la o adica, precum in contextul crizei financiare mondiale, a scos la bataie statul pentru a salva situatia! Asta e deosebirea: tara bananiera Romania nu are ce sa scoata la bataie, caci statul a devenit atat de "minimal" incat numai de spoliat de catre "baieti destepti" mai este bun!

Cele mai citite

Câți bani economisesc, în medie, românii și cum îi folosesc

Majoritatea preferă să păstreze banii în casă, nu să-și deschidă conturi de depozit în bănci Un român din doi reușește să economisească lunar, iar suma...

Rafal Trzaskowski, primarul Varșoviei, va fi candidatul Coaliției Civice la președinția Poloniei

Rafal Trzaskowski, primarul Varşoviei, a fost anunţat ca fiind candidatul partidului Platforma Civică (PO), aflat la putere, pentru alegerile prezidenţiale din Polonia. El a...

Alertă de avalanșe pe Valea Prahovei: Salvamontiștii avertizează asupra riscurilor

Salvamontiștii din Prahova atrag atenția asupra riscului ridicat de avalanșe în zona montană, ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele zile și a vântului...
Ultima oră
Pe aceeași temă