9.5 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCanicula din august a salvat litoralul

Canicula din august a salvat litoralul

Sezonul estival a început cu scăderi de până la 40% faţă de 2010 în ceea ce priveşte numărul turiştilor şi încasările. Dezastrul pentru hotelierii şi patronii din turism a fost evitat însă, după ce sute de mii de români au venit, luna aceasta, în staţiunile constănţene.

 

Primele săptămâni din sezonul estival 2011 au adus fiori reci pentru patronii de hoteluri şi restaurante. Numărul de turişti era aproape la jumătate faţă de anul 2010, iar încasările, pe măsură. Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism şi al Asociaţiei Litoral-Delta Dunării, spune că 2011 a debutat cu o scădere de 40%. Spre mijlocul lunii iulie, scăderea a fost în parte recuperată, ajunsese la 20%, pentru ca spre finele lunii august să se ajungă la un număr de turişti  echivalent cu cel din 2010. Chiar dacă, în unele staţiuni, preţurile au fost mai mari vara aceasta, românii nu au mai cheltuit atât de mult ca anul trecut.

 

Ce spun datele oficiale

Datele prezentate de ANAT şi Asociaţia Litoral-Delta Dunării se bazează pe relaţia directă pe care acestea o au cu hotelierii. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în judeţul Constanţa sunt numai 142.000 de locuri de cazare omologate. Că vin mai mulţi oameni să se cazeze, în weekend-uri, se vede după aglomeraţia din staţiuni. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, „cel mai aglomerat weekend de pe litoral în acest an s-a înregistrat la mijlocul lunii august, când oficial au fost circa 210.000 de turişti pe litoral”.

Anul trecut, în aceeaşi perioadă, instituţia informa că pe litoral sunt 180.000 de turişti. Cifrele sunt contestate însă de asociaţiile de turism, pentru numărul total al turiştilor de pe litoral nu este cunoscut cu exactitate de nimeni, în condiţiile în care mulţi stau în gazdă sau în locuri de cazare neomologate. Estimări neoficiale vorbesc despre aproape 300.000 de turişti pe litoral în 15 august, care ar fi cheltuit peste 40 milioane de euro pe cazare, masă, şezlonguri şi divertisment.

Românii preferă ofertele

Creşterea numărului de turişii în lunile iulie şi august este pusă pe seama vremii frumoase şi, mai ales, a ofertelor speciale născocite de hotelieri şi de asociaţiile de turism. Cel mai bine primite au fost pachetele cu suplimente de masă gratuite şi cu nopţi de cazare gratuite. „Nu putem însă vorbi de un număr mai mare de turişti în 2011 faţă de 2010. Ce s-a schimbat cu adevărat pe final de sezon este imaginea litoralului, care este acum mult mai bună”, a declarat Corina Martin. Potrivit acesteia, litoralul a fost într-adevăr ocupat în întregime în câteva sfârşituri de săptămână, dar acest lucru nu este de ajuns pentru un sezon cu adevărat reuşit. Tănase Barde, patronul unui hotel din sud, confirmă că august a fost luna care a adus românii la mare. „În iulie a fost dezastru, am avut grad de ocupare de 15-20%. În august a fost mult mai bine. Per total, numărul de turişti e similar cu cel din 2010″, spune investitorul.

Încasările, mai mici

Turiştii au cheltuit mai puţin ca în 2010. „Am avut încasări mai mici, pentru că am redus şi preţurile cu 10% faţă de 2010″, spune Tănase Barde.

„Din informaţiile noastre, turiştii cheltuiesc mai puţin. Cumpără pachete numai cu mic dejun”, a subliniat şi Corina Martin.

Cum în multe restaurante şi terase de pe litoral însă bonurile fiscale nu se eliberează decât la cererea expresă a clienţilor, o bună parte din suma încasată de patroni rămâne ascunsă.

Cele mai citite

Poduri peste capul alegătorilor

Era de așteptat ca anul hiperelectoral 2024 să aducă cu el multe dintre nelipsitele dezvăluiri pe surse privind matrapazlâcurile electorale. Tendința e ca atunci...

Primele trupe nord-coreene au sosit în regiunea Kursk

Coreea de Nord a trimis aproape 12.000 de soldați în Rusia, inclusiv 500 de ofițeri și trei generali Primii soldați nord-coreeni care au participat alături...

Protest de amploare la Guvern. Silvicultorii vor schimbarea Legii pensiilor

Silvicultorii, polițiștii și feroviarii atrag atenția asupra condițiilor dificile de muncă din sectorul lor Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva va organiza vineri, 25 octombrie 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă