13 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCaderea consumului ingheata preturile mezelurilor si lactatelor

Caderea consumului ingheata preturile mezelurilor si lactatelor

» Carnea de porc si laptele nu se scumpesc pana in martie.

» Reformele intarziate afecteaza producatorii agricoli mai mult decat devalorizarea leului.

Devalorizarea, in ultima perioada, a leului in raport cu euro, prin urcarea cursului de schimb pana la un maximum istoric de peste 4,3 lei, i-a determinat pe unii reprezentanti ai patronatelor din industria alimentara sa anunte scumpiri ale produselor agroalimentare pentru lunile urmatoare. In acelasi timp insa, producatorii sunt mai retinuti si spun ca reducerea consumului, datorata atat crizei economice, cat si perioadei traditionale care urmeaza sarbatorilor, ii determina sa tina preturile in loc pana cand va exista cerere pe piata.

Cerere foarte scazuta
Vanzarile de carne de porc au scazut foarte mult dupa sarbatori, iar reprezentantii producatorilor afirma ca sunt in situatia in care nu au de ce sa mareasca preturile, pentru ca nu au cui vinde. "Vindem intr-o saptamana cat vindeam anul trecut intr-o zi. Nu avem de ce sa marim pretul la carnea de porc dintr-un motiv simplu, se vinde greu. Oricum, in aceasta perioada cere-rea era mai mica decat in restul anului. Cel putin pana in martie, preturile raman la nivelul actual", a declarat Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc.

De asemenea, laptele si produsele din lapte nu se vor scumpi pana la sfarsitul primei jumatati a lunii februarie, iar daca cursul de schimb nu va depasi 4,3 lei/euro, preturile actuale vor fi mentinute.
"Producatorii nostri au fost prevazatori, si-au luat masuri din timp, adica de anul trecut, si si-au facut socotelile tinand cont de previziuni, adica de evolutia cursului de schimb. Daca dupa jumatatea lunii februarie cursul de schimb va urca peste 4,3 lei/euro, vor aparea unele scumpiri, dar nesemnificative, de 1%, maximum 5%", a precizat Valentin Blanaru, director executiv al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui.

Tendinte de scumpiri
Intarzierile inregistrate in aplicarea reformelor in agricultura au determinat ca in prezent sa existe importuri masive ale unor produse pre-cum carnea de porc, zaharul brut, legume si fructe, si chiar laptele pentru prelucrare. "Reforma in agricultura se discuta de aproape 19 ani. Sunt anumite zone, precum prelucrarea si depozitarea, care sunt descoperite, si de aceea apar unele probleme. Este foarte posibil ca pana in mai-iunie sa apara cresteri de preturi de pana la 20%, chiar 30%, datorita devalorizarii leului, in special la produsele importate. Daca se vor lua masuri pentru dezvoltarea agriculturii, de la subventii, pana la credite agricole convenabile, o parte din problemele cu care se confrunta agricultura in prezent ar disparea", a declarat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a produ-catorilor Agricoli din Romania.

» Scumpiri nejustificate
Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, apreciaza ca unele scumpiri aparute in aceasta luna, in special la produsele de import, nu se justifica. "Importurile au fost facute anul trecut, iar incasarile in perioada sarbatorilor de iarna au fost triple, in comparatie cu alte perioade. Nu e foarte normal sa se aplice acum scumpiri la anumite produse, asa cum au facut acum unii comercianti", a mentionat Frumosu. Scumpirile ar putea aparea in februarie-martie, cu un varf in aprilie, in special la unele produse din import.

Cele mai citite

România a atras investiții străine directe de 6,74 miliarde de euro în 2023, cu mult mai puțin față de un an în urmă

România a atras investiții străine directe (ISD) de 6,74 miliarde de euro în 2023, în scădere semnificativă față de recordul de 10 miliarde de...

Piața apei publice crește: Din ce în ce mai mulți români conectați la sistemele de alimentare

Valul urbanizării aduce apă potabilă prin rețele publice pentru 77% dintre gospodăriile din România Institutul Național de Statistică anunță că populaţia conectată la sistemul public...

Populația conectată la sistemul public de alimentare cu apă a crescut, dar milioane de oameni sunt în continuare fără acces

Anul trecut, un număr de 14,7 milioane de persoane din România erau conectate la sistemul public de alimentare cu apă, reprezentând 77,1% din populația...
Ultima oră
Pe aceeași temă