Sedinta de usoara corectie, pe fond de lichiditate redusa determinata de scaderile burselor mari, atat europene, cat si americane, ceea ce arata o influenta din ce in ce mai mare a investitorilor straini din piata.
Abia in aceasta saptamana ar putea intra in piata banii de la Transgaz, dar platile s-au facut incepand de astazi. Pana miercuri e posibil sa avem o sedinta de tatonare a Bursei, cand vom vedea mai multa implicare din partea investitorilor straini care au subscris la Transgaz. Ei vor avea atunci posibilitatea sa tranzactioneze direct la Bursa drepturi de alocare la Transgaz. Indicii bursieri au inchis prima sedinta de tranzactionare din aceasta saptamana in scadere, pe fundalul unor schimburi reduse. Indicele BET-FI, care descrie evolutia cotatiilor celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF), a scazut cu 0,65%. Indicele companiilor-vedeta BET a pierdut 1,28% din nivelul de inchidere de vineri, iar indicele general al pietei, BET-C, a scazut cu 1,26%.
Valoarea operatiunilor din piata, de 41,2 milioane de lei (11,5 milioane de euro), s-a situat cu 23,6% sub nivelul rulajului de la sfarsitul saptamanii trecute, de 54 de milioane de lei. Cotatiile actiunilor europene, care au influentat si tranzactiile BVB, au scazut luni cu peste 1%, la cel mai scazut nivel din ultimele trei saptamani, din cauza unor ingrijorari privind inflatia din SUA.
Cel mai lichid titlu al pietei a fost SIF Oltenia, cu schimburi in valoare de 7,12 milioane de lei. Cotatia din finalul sedintei a fost 4,37 de lei pe actiune.
Titlurile SIF Moldova si SIF Banat-Crisana au avut evolutii similare, cotatiile societatilor coborand cu 0,86%, la 3,46 de lei, respectiv 0,84%, la 3,54 de lei pe actiune, in timp ce rulajele au fost de 4,7 milioane de lei, respectiv 4,3 milioane de lei.
Titlurile SIF Muntenia au stagnat la 2,45 lei/actiune, pe un rulaj de 3,5 milioane de lei, in timp ce SIF Transilvania a pierdut 0,82%, la 2,43 de lei pe titlu, valoarea transferurilor fiind de aproape 3,3 milioane de lei.
Titlurile SIF Oltenia si SIF Moldova au fost tranzactionate si pe piata Deal, prin cate o tranzactie realizata prin negociere directa, in valoare de 1,48 milioane de lei, respectiv 1,11 milioane de lei.
Cotatia BRD a scazut cu 1,16%, la 25,5 lei, pe un rulaj de 3,43 milioane de lei, in timp ce Banca Transilvania a pierdut 1,12%, la 0,88 lei pe titlu, valoarea tranzactiilor fiind de 3,26 milioane de lei.
Cotatia Petrom a coborat cu 1,4%, la 0,493 lei pe actiune, valoarea transferurilor fiind de 1,4 milioane de lei, in timp ce Rompetrol Rafinare a pierdut 0,93%, la 0,106 lei, pe o lichiditate scazuta.