19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBusiness New Europe: Fondul Proprietatea din Romania, un "meci de fotbal" politic

Business New Europe: Fondul Proprietatea din Romania, un „meci de fotbal” politic

Daniela Lulache, directorul general al Fondului Proprietatea din Romania, spune ca acesta priveste in mai mare masura "capitalismul cu pedala de acceleratie" decat compensarea oamenilor pentru proprietatile confiscate in comunism – si insista ca actuala instabilitate politica care marcheaza tara nu il va afecta, noteaza Graham Stack, semnatarul articolului publicat de revista Business New Europe (focalizata pe subiecte de afaceri, finante si politica din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est), monitorizata de Agerpres.

Cel mai recent spasm in istoria mai degraba sinuoasa a fondului priveste soarta managerului de active internationale pe care o comisie guvernamentala l-a ales in luna mai, dintre opt ofertanti, pentru a gestiona fondul, care detine participatii minoritare la 88 de companii dintr-un spectru larg de companii locale majore.

Implicarea grupului de gestionare a activelor "Franklin Templeton", care este si "casa" lui Mark Mobius, un "guru" al pietelor emergente, este acum sub semnul intrebarii din cauza repetatelor amanari ale semnarii contractului de preluare a controlului fondului.

 

Ministerul roman al Finantelor, actionarul majoritar al fondului, a declarat sa semnarea contractului este amanata pana la formarea unui nou guvern dupa al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, din 6 decembrie. Acest lucru ridica un semn de intrebare si asupra viitorului rol al Grupului Franklin Templeton: termenul-limita pentru semnarea contractului cu gestionarul SUA va expira la 9 decembrie, la sase luni dupa alegerea lui.

Fostul presedinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, Mircea Ursache, a declarat in particular ca apreciaza taxa anuala de 13 milioane de euro a Grupului Franklin Templeton, drept prea costisitoare si ca va fi mai ieftin sa se mentina actuala echipa romaneasca sub conducerea Danielei Lulache, managerul de 44 de ani.

Cu toate acestea, Lulache a afirmat ca un grup precum echipa sa "desi bun, nu va fi niciodata in masura sa se ridice la performanta unei institutii globale atunci cand se pune problema de a maximaliza valoarea activelor in gestiune". Intr-adevar, legea cere ca fondul sa fie gestionat de o companie internationala de gestionare a activelor selectata in urma unei licitatii competitive.

Lulache a negat ca loialitatile de partid vor afecta proiectul Fondului Proprietatea. "Din punct de vedere politic, toate partidele care ar putea ajunge la guvernare au fost implicate in crearea cadrului legislativ pentru fond", a precizat ea.

Alte ingrijorari privesc potentialele conflicte de interes dintre rolul actual al statului ca proprietar al 66% din fond si gestionarea activelor fondului din companii strategice din domeniul energetic si al infrastructurii. "Proprietatea statului va fi redusa la zero pana la inchiderea acestuia in termen de zece ani, iar unele articole prevad o independenta de anvergura a managerului fondului", a mai spus Lulache.

Managerul Fondului a negat, de asemenea, ca problemele bugetare legate de lichiditati ar putea determina guvernul sa inchida robinetul banilor cash destinati fondului, care are o valoare de piata foarte mare, de 4 miliarde de euro.

Fondul este una dintre cele mai bogate companii din Romania care detine in numerar aproximativ 500 de milioane de euro, potrivit unor analisti financiari. Totodata, in conditiile in care guvernul cauta frenetic cai de a finanta bugetul dupa ce Fondul Monetar International si Uniunea Europeana au oprit acordarea celei de-a treia transe din imprumutul international, din cauza paraliziei politice a tarii, banii cash ar putea fi vazuti drept usor accesibili.

Lulache spune ca fondul a cumparat trezoreriile de stat in urma cu un an, in calitate de strategie de diversificare, dar ca nu s-au facut presiuni – "nici macar un telefon" – pentru a cere fondului sa crediteze guvernul acum, "desi este posibil ca acesta sa doreasca ca noi sa facem acest lucru".

Desi Fondul Proprietatea a fost infiintat oficial pentru a compensa victimele comunismului, Lulache spune ca el este cu adevarat un deschizator de drumuri in investitiile nationale, destinat sa accelereze capitalismul – si cu atat mai relevant in contextul actualei crize.

La 20 de ani de la caderea comunismului, Romania este singura tara europena emergenta care a stabilit o procedura de compensare integrala a celor expropriati sub regimul comunist. In 2005, a fost aprobata legislatia de infiintare a fondului constand din actiuni de stat minoritare in aproximativ 100 de intreprinderi, cu actiuni atribuite unor zeci de mii de persoane care nu puteau fi compensate prin restituirea proprietatilor.

Lulache prefera insa sa nu traiasca in trecut. "Fondul a fost infiintat initial din aceste ratiuni specifice, dar el are potentialul necesar pentru a fi mult mai mult". Ea apreciaza adevaratul rol al fondului in viitor drept forta motrice in capitalismul romanesc, mai degraba decat numai compensare pentru comunism. Ea vorbeste elocvent despre Fondul Proprietatii in calitate de campion national in domeniul energetic si al infrastructurii, care dupa ce a inregistrat fluctuatii la Bursa va atrage bani pe termen lung de la investitori institutionali, printre care si fondurile de pensii. "Va fi o companie deschizatoare de drumuri pentru tara si piata de capital si va ameliora de asemenea guvernarea corporativa in cele 88 de companii in care detine actiuni".

Desi pietele bursiere din intreaga regiune au esuat anul trecut, toti vorbesc despre energie – si acesta este unul din atuurile fondului, avand in vedere ca el detine actiuni in mai multe companii energetice. Aproximativ 70% din valoarea actuala a fondului consta in trei active: un pachet de 20% din actiunile Petrom, cel mai mare producator si distribuitor de petrol si gaz al tarii, un pachet de 20% din Hidroelectrica, generatorul de energie hidroelectrica al Romaniei si un pachet de 20% in Nuclearelectrica, generatorul de energie nucleara.

"Aceste active semnifica faptul ca fondul este un holding major din domeniul energetic si al infrastructurii", spune Lulache. "Energia este o investitie defensiva perfecta – in vremuri bune creste, iar in vremurile rele, rezista. Este de asemenea un sector in care accesul este dificil pentru investitorii privati, astfel ca este o oportunitate unica", mai spune ea.

In afara de producerea si distribuirea de energie, fondul detine actiuni si in aeroporturi nationale, telecomunicatii si posta. Strategia fondului, asa cum este stabilita de legislatie, limiteaza investitiile in mare masura la companii romanesti cotate si necotate la Bursa, asigurand ca fondul va ramane un proiect national. Nu exista insa restrictii privind participarea investitorilor straini. Mark Mobius a declarat ca o cotatie pe piata pe plan intern si international va urma in termen de un an de la preluarea fondului de catre Grupul Franklin Templeton. "Teoretic este fezabil in termen de 6-12 luni", spune Lulache, care precizeaza: "Nu as spune ca fluctuatia nu mai este pe agenda pentru 2010".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă