Majorarea impozitului pe terenurile agricole intravilane nelucrate cu 25%, incepand de anul viitor, ar putea sa schimbe planurile celor care au investit sau doresc sa investeasca in acest domeniu. Dupa ce in ultimii ani investitiile facute in terenuri au adus castiguri extrem de mari celor care au avut inspiratia sa-si plaseze banii in astfel de afaceri, o data cu intrarea in vigoare, de la 1 ianuarie 2007, a modificarilor aduse la Codul Fiscal, ritmul de crestere a profiturilor ar putea sa fie incetinit. Un cuvant greu de spus il vor avea insa primariile.
Cresterea impozitelor va influenta nivelul tranzactiilor
In ultimii ani, zonele limitrofe Bucurestiului, dar si celorlalte orase mari ale tarii s-au transformat in cartiere rezidentiale. Locul caselor modeste a fost luat de vile luxoase, iar preturile terenurilor au crescut ametitor. Rar mai gasesti sa cumperi acum un teren de la primul proprietar, acestia fiind de mult scosi din joc de noii latifundiari. Fie ca a fost vorba despre terenuri agricole intravilane sau extravilane, pretul lor a crescut vertiginos datorita cererii in continua crestere si extinderii retelelor de utilitati. Multi dintre cei care au cumparat asemenea terenuri au preferat sa le puna la pastrare, lasandu-le parloaga, pentru a obtine un pret cat mai bun la vanzarea lor. In plus, impozitul platit nu constituia un impediment. Cresterea lui pentru astfel de terenuri, de la anul, ar putea sa-i determine pe proprietari sa treaca la vanzarea lor mai rapida si sa asistam astfel la o crestere puternica a tranzactiilor. In noul context, un rol major in cresterea preturilor la aceste terenuri va reveni primariilor care, in functie de interesele alesilor, se vor implica sau nu in aducerea utilitatilor.
Meciul cerere-pret, arbitrat de primarii
„In primul rand, un risc major pentru viitoarele investitii in aceste terenuri este dat de ritmul in care se vor aduce utilitatile si vor fi pretabile pentru investitii. Exista si ipoteza sumbra ca ele sa fie achizitionate ca terenuri intravilane de catre investitori, dar primariile sa nu se implice in gasirea unor solutii pentru aducerea utilitatilor si, implicit, sa reduca potentialul lor de dezvoltare. In schimb, aceste terenuri vor fi considerate ca fiind in sectorul intravilan si sa fie impozitate in consecinta”, apreciaza Daniel Mitarcu, consultant senior in cadrul departamentului terenuri din cadrul companiei DTZ Echinox. De altfel, modul discretionar in care actioneaza unii primari din comunele unde au rasarit cartierele de vile din jurul oraselor in aducerea utilitatilor in teren este un lucru pe care tot mai multi dintre noii proprietari il acuza. Ei spun ca unii dintre primari prefera sa investeasca fondurile in zonele unde stau locuitorii permanenti ai comunelor, motivul fiind simplu: acestia sunt singurii care la alegerile locale le aduc voturi. Evident, se pune intrebarea cine ar avea de castigat si cine ar avea de pierdut in aceasta situatie. „Toata lumea ar avea de pierdut. Primaria si comunitatea locala pentru ca pierd posibilitatea de a se dezvolta, iar investitorii pentru ca nu-si pot valorifica terenul in concordanta cu potentialul de dezvoltare al acestuia”, sustine Daniel Mitarcu. Singurii care ar putea avea de castigat sunt doar vanzatorii acestor terenuri. Oricum, ceea ce este insa sigur este faptul ca pastrarea terenurilor in registrele agricole nu va mai fi nici o afacere de la anul, cand impozitele pentru terenurile agricole din intravilan lasate nelucrate vor fi aproape egale cu cele destinate constructiilor.