» Primul fond de investitii se listeaza la Bursa in plina turbulenta si pierde doua treimi din valoare.
» Brokerii cer reducerea impozitelor.
» CNVM promite sa renunte la taxa pe tranzactii.
Piata bursiera romaneasca a penalizat ieri debutul primului fond de investitii lansat la Bursa de Valori Bucuresi (BVB), STK Emergent, ale carui actiuni au pierdut jumatate din valoare in primele tranzactii. Conjunctura pietelor financiare internationale marcata de criza a contaminat deja bursa romaneasca, insa putinele tranzactii cu proaspat listatul fond de investitii demonstreaza amploarea caderii. Totodata, listarea fondului, caruia piata i-a taiat 95,5 milioane de lei din valoare, poate fi un studiu de caz pentru grabirea unor solutii de sustinere a pietei de capital romanesti, spun analistii.
Nicolae Pascu, presedintele companiei STK Financial, care gestioneaza fondul, admite ca, pe termen scurt, investitia in titlurile STK Emergent nu este intersanta, dar pe termen lung se va dovedi profitabila. El spune ca piata de capital are nevoie de o urgenta revizuire a nivelului impozitelor si taxelor aplicate si sugereaza o interventie a bancii centrale menita sa reduca dobanzile din piata bancara.
Totusi, spune Pascu, "in conditiile unei piete in scadere, dividendele prezinta o atractivitate ridicata".
Dan Paul, presedintele comunitatii brokerilor, cere autoritatilor de la Bucuresti un pachet de masuri care sa includa coborarea impozitarii castigurilor obtinute din tranzactiile pietei de capital la un nivel de 1%, pentru o perioada de trei ani, listarea principalelor 100 de companii de stat si adoptarea unor politici care sa stimuleze investitiile fondurilor de pensii in actiuni listate. El avertizeaza ca, in aceste conditii dure pentru piata financiara, Romania are dezavantajul "unor costuri imense induse in piata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) prin tarifele si comisioanele pe care le practica". Dan Paul cere ca arbitrul pietei sa redevina institutie publica, care sa se finanteze excesiv de la bugetul statului. "O cota de 1% din activitatea caselor de brokeraj se duce catre CNVM. In plus, comisionul aplicat de CNVM tranzactiilor de cumparare, de 0,08%, pare mic, insa el reprezinta 40% din costurile pietei", spune Dan Paul.
CNVM analizeaza posibilitatea de a renunta la comisionul pe tranzactiile de vanzare-cumparare, ne-a declarat vicepresedintele CNVM, Paul Miclaus. "Vom incerca sa renuntam la acest comision, dar trebuie sa evaluam implicatiile in bugetul comisiei", a spus Miclaus intr-o convorbire telefonica. Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ca are pe agenda de lucru masuri de ajutor pentru piata de capital. Avocatul Gabriel Biris, unul dintre arhitectii cotei unice, spune ca o reducere a impozitului pe castig nu ar fi in avantajul pietei in acest moment, in care toata lumea pierde. El sugereaza o abordare mai pragmatica, in care investitorii, inclusiv persoanele fizice, sa plateasca impozit doar pentru sumele retrase din piata de capital. O alta solutie pe care Biris o considera eficienta ar fi ca pierderile afisate de investitori sa se scada din castigurile viitoare intr-un interval de cinci sau sapte ani, iar suma rezultata sa se impoziteze.
» Randament minim de 25%
STK Emergent tinteste un randament anual minim de 25% si plata de dividente peste dobanda bancara. In prezent, STK dezvolta un proiect imobiliar cu o valoare de piata de 40-45 milioane euro. Profitul estimat pentru STK Scala Residence, proiectul rezidential din Cluj-Napoca, este de 15 milioane euro. Intr-o varianta pesimista, profitul investitiei imobiliare va ajunge la 5-10 milioane euro, a zis Pascu.