11.7 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBursa de Mărfuri contestă monopolul statului în tranzacţiile cu energie

Bursa de Mărfuri contestă monopolul statului în tranzacţiile cu energie

Oficiali ai Bursei Române de Mărfuri şi-au exprimat ieri interesul participării acestei instituţii la tranzacţiile de pe piaţa en-gros de energie. Din păcate statul a instituit un monopol pe această piaţă, prin OPCOM, spun ei.

Bursa Română de Mărfuri a depus o plîngere la Consiliul Concurenţei, dar şi o alta adresată Comisiei Europene, în care reclamă ceea ce numeşte un monopol al statului instituit în tranzacţiile en-gros cu energie, desfăşurate în prezent doar prin OPCOM. Aceasta este o filială a transportatorului naţional de electricitate, Transelectrica, care are rolul de administrator al pieţei de energie electrică şi a fost înfiinţată în august 2000. Legea energiei, adoptată în iulie 2000 arată că tranzacţiile pe piaţa en-gros pot fi făcute doar de deţinătorul licenţei, care este operatorul naţional, denumire cu ascunde în spatele ei OPCOM. Anterior apariţiei legii energie, BRM a avut deasemenea interesul intrării pe această piaţă, însă – au acuzat ieri oficiali din conducerea instituţiei, au fost amânaţi timp de un an şi jumătate de către Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei până când a intrat în vigoare noua lege care face imposibilă participarea lor pe această piaţă.

Prevederile noii legi nemulţumesc conducerea Bursei.”A existat o intenţie bună (cea de a evita contractele bilaterale cu băieţii deştepţi – n.r.), dar metoda aleasă nu a fost cea mai potrivită. Mecanismele instituite au condus la efecte nebănuite. Monopol în domeniul bursier exista şi înainte de fapt, acum există şi de drept”, a spus Septimiu Stoica, preşedinte al BRM.

Avocaţi consultaţi de BRM vorbesc chiar de încălcarea Constituţiei şi a Tratatelor europene. Potrivit avocatului Gheroghe Matei, are loc o încălcarea a articolului din legea fundamentală care stabileşte că este garantat accesul liber al persoanelor la activităţile economice.

Potrivit art.37 menţionat de avocat, Tratatului de funcţionare a UE, statele membre adaptează monopolurile naţionale cu caracter comercial, astfel încât să se asigure excluderea oricărei discriminări între resortisanţii statelor membre cu privire la condiţiile de comercializare şi aprovizionare

Monopol dar şi acesta nefuncţionabil

Nemulţumirea BRM dar în special  agenţilor economici este că după ce că statul are acest monopol prin OPCOM, piaţa reglementată de acesta nu funcţionează. Astfel pe OPCOM lipseşte unul dintre segmentele importante ale tranzacţiilor cu energie electrică, respectiv piaţa OTC. Contractele OTC intervin la momentul la care un producător de energie are disponibilă imediat o anumită cantitate, iar un consumator are nevoie, tot atât de urgentă, de această energie. OPCOM justifică nefuncţionarea acestui segment prin costurile mari implicate de realizarea acestui sistem.

In plus agenţii economici privaţi care vând şi cumpără energie fug de OPCOM din mai multe motive. Unul este că sunt obligaţi să declare cantităţile tranzacţionate, precum şi preţul plătit. Al doilea motiv este că în situaţia în care o firmă produce energie pentru uzul propriu, aceasta este obligată să o oferteze pe OPCOM pentr ca apoi tot ea să o cumpere. Oficiali ai Asociaţiei Producătorilor de Energie Voltaică au declarat ieri că sunt printre cei mai afectaţi de sistem. In plus chiar dacă ar vrea să îşi vândă energie pe alte burse  băncile creditoare nu recunosc decât contractele semnate cu bursa de stat. „Asociaţia adoptă o poziţie  publică in privinţa prevederilor referitoare la comercializarea energiei de către producători. Din observaţiile făcute se pare că o anumită confuzie s-a extins în piaţă”, au afirmat ieri reprezentanţi ai acestei industrii.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, pus sub control judiciar și cu interdicție de a mai profesa

Avocata fostului ministru, Sandra Grădinaru, a declarat că, în opinia sa, măsura este nelegală Nelu Tătaru a venit luni la DNA Iaşi, însoţit de avocaţi...

Români blocați în aeroportul Malmo, nevoiți să doarmă pe ciment

Avionul, care ar fi trebuit să decoleze de pe aeroportul suedez sâmbătă seara, a rămas la sol din cauza unei defecţiuni tehnice Peste 200 de pasageri...
00:00:35

VIDEO. Resurse aduse resurse la Valencia după inundațiile mortale

Nava spaniolă "Galicia" a sosit în Valencia, transportând peste 300 de soldați pentru a ajuta zonele care au suferit cele mai grave inundații din...
Ultima oră
Pe aceeași temă