8.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăBursa a tras in jos 10 fonduri de pensii

Bursa a tras in jos 10 fonduri de pensii

Scaderile puternice din ultimele doua saptamani de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au afectat majoritatea fondurilor de pensii obligatorii administrate private (Pilonul II), chiar daca expunerea acestora pe piata bursiera este mai mica de 10%.
ING Fond de Pensii a decis sa plateasca amenda CSSPP cu privire la externalizarea administrarii activelor.

Fondurile de pensii de pe Pilonul II care au ales sa investeasca in actiuni cat de putin au resimtit din plin scaderile accentuate din ultimele zile de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Zece dintre cele 14 fonduri de pensii au raportat randamente negative fata de valoarea de start a activului unitar net (VUAN) de 10 lei. Aceste fonduri trebuie sa astepte revenirea Bursei pentru a recupera din pierderi.  Cele patru fonduri de pensii obligatorii care au reusit cresteri ale activului net au cam evitat plasamentele pe bursa, investind in titluri de stat si parcand banii in depozite bancare.

Totusi, in cazul ING aprecierea activului pare dubios de mare, peste 30% anualizat, prin prisma faptului ca administratorii au stat deoparte de piata bursiera, iar prin investirea in instrumente cu grad scazut de risc randamentele sunt limitate, de maximum 11% anual. Pe 4 iulie valoarea unitara a activului net al ING Fond de Pensii era de 10,3722 lei, ceea ce inseamna o crestere de 3,722% fata de 20 mai (44 de zile). Astfel, cresterea anualizata este de peste 30%.
Mircea Oancea, presedintele CSSPP, spune ca aceste randamente pot fi puse pe baza metodei de raportare a activului net. "Am constatat si noi lucrul acesta (n.red – randamentul ridicat al ING) si vom verifica daca au fost respectate conditiile din prospect. Cred ca rezultatul poate fi explicat de alegerea uneia dintre cele doua metode de evaluare a activului net", a spus Oancea. Titlurile de stat se pot evalua la valoarea de achizitie sau la pretul de tranzactionare la zi, caz in care imaginea asupra randamentelor poate fi deformata prin cateva tranzactii aranjate, a explicat Oancea. Presedintele CSSPP ne-a declarat ca pe viitor ar putea impune o raportare mai prudenta, prin care sa se diminueze influenta volatilitatii titlurilor de stat.

ING decis sa plateasca amenda CSSPP privind externalizarea catre ING Asset Management a serviciilor de administrare si investire a activelor ING Fond de Pensii si ING Asigurari de Viata.
Totodata, a incetat si contractul cu ING Asset Management. Initial reprezentantii ING au declarat ca vor contesta amenda CSSPP, motivand faptul ca au informat comisia inca de anul trecut. "Amenda era justificata. Cei de la ING nu au cerut acordul comisiei pentru modificarea politicii investitionale si nu au informat nici clientii in acest sens. Administrarea trebuie facuta de catre o companie autorizata de comisie", a explicat Oancea. ING Fond de Pensii va plati o amenda de circa 1,2 milioane lei, reprezentand 0,5% din capitalul social, iar ING Asigurari de Viata va plati 220.000 lei.

Cele mai citite

Horoscop 8 ianuarie 2025. Previziuni interesante pentru fiecare zodie

Horoscop 8 ianuarie 2025. Ziua de azi aduce previziuni interesante pentru fiecare zodie, cu influențe astrale ce variază în funcție de poziția planetelor. Horoscop 8...

Yoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se lase arestat de anchetatorii anticorupție

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul...

Pediatrii din Iași cer interzicerea petardelor: 30 de copii internați cu răni grave

Medicii de la Spitalul pentru copii "Sfânta Maria" din Iași au anunțat că, începând din 24 decembrie 2024, 30 de copii cu vârste între...
Ultima oră
Pe aceeași temă