» Sectorul constructiilor continua sa se dezvolte in Romania, iar ofertele de apartamente sau vile sunt numeroase, in ciuda contextului economic nefavorabil.
Pe piata romaneasca, oferte pentru apartamente si vile in alte tari, unele avand preturi mai avantajoase decat cele romanesti. Ofertele de case cumparate in alte tari apar si datorita existentei in piata romaneasca a unor companii imobiliare cu afaceri regionale. Astfel, la targul imobiliar Condominium, care va fi deschis intre 25 si 28 septembrie la Palatul Parlamentului, se vor prezenta oferte pentru locuinte in statiuni de la mare ori munte din Bulgaria, Spania si Brazilia. In Kavarna si Albena, statiuni bulgaresti de la Marea Neagra, pretul minim pe metrul patrat este de 1.000 euro, iar cel maxim – de 1.500 euro. Ar putea parea mult, insa in centrul Constantei metrul patrat nu se vinde cu mai putin de 1.180 euro. O locuinta in Mamaia ar porni de la aproximativ 110.000 euro, plus TVA, pe cand la Balcic, pretul pe o suprafata similara este de 85.000 euro. Oferta pentru statiunea montana Borovets este de 1.000 euro pe metrul patrat, cu 200 de euro mai putin decat in Sinaia.
Totusi, regimul proprietatii in Bulgaria exclude posibilitatea ca un cetatean strain sa intre in posesia terenului; acesta nu poate fi decat proprietarul casei construite. Pe de alta parte, analistul imobiliar Radu Zilisteanu este de parere ca aceasta comparatie nu este neaparat bine aleasa. "Preturile mai mici sunt cauzate chiar de perceptia ca Bulgaria este o tara mai nesigura ca noi, deoarece au clanuri mafiote si alte probleme. Toate acestea au dus la un interes mai scazut, deoarece o cerere mai mica echivaleaza cu preturi mai mici", ne-a declarat Zilisteanu. In plus, interesul este mare fiindca Romania este vecina cu Bulgaria, a adaugat el.
Moment neprielnic pentru cumparare
"Momentan este o situatie foarte complicata. Nu cred ca este indicat sa cumparam acum", a explicat Radu Zilisteanu. El a adaugat ca singurii care ar putea cumpara sunt cei care dispun de lichiditati in acest moment. "Investitorii si dezvoltatorii care nu apeleaza la creditele bancare au un moment foarte bun sa investeasca acum. La fel si cu romanii care au resurse proprii fara credite: ar trebui sa cumpere acum o locuinta daca doresc acest lucru, deoarece preturile sunt convenabile", a spus analistul.
Totusi, preturile la targurile imobiliare din aceasta toamna sunt la un nivel minim si acum este momentul potrivit de a cumpara o locuinta, a declarat presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), Gabriel Zamfir. "Preturile imobilelor vor creste iarasi la nivelul de anul trecut. Este un minim istoric acum, in lunile octombrie-noiembrie", a adaugat reprezentantul UNIM.