7.9 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBulgarii scumpesc tarifele, romanii aleg Grecia si Turcia

Bulgarii scumpesc tarifele, romanii aleg Grecia si Turcia

» Jumatate din romanii care vor petrece vacanta in strainatate in acest an aleg Grecia si Turcia.

» Bulgaria pierde ca urmare a majorarii tarifelor pentru cazare si masa cu circa 15%.

Grecia, Turcia si Bulgaria raman si in acest an destinatiile preferate de vacanta ale romanilor, cresterea cererilor pentru destinatiile externe fiind impulsionata si de introducerea de catre agentiile de turism a peste 120 de curse charter.
Operatorii din turism estimeaza ca in acest an vor fi vandute cu 15-20% mai multe vacante, comparativ cu anul trecut, desi tarifele vor fi mai mari in acest an cu 10-15%, comparativ cu anul anterior.
"In fiecare an vanzarile de pachete turistice au inregistrat o tendinta ascendenta. Pentru acest an estimam o crestere de 17-20% a vanzarilor de sejururi", a spus Aurelian Bratosin, directorul Butterfly Tourism.

Acesta spune insa ca topul destinatiilor preferate de romani se schimba de la an la an. In portofoliul agentiei Butterfly, spre exemplu, daca anul trecut cea mai ceruta destinatie a fost Bulgaria, in schimb in acest an Turcia si Grecia domina in preferintele romanilor. "Ca numar de cereri Turcia se afla pe primul loc, cu o pondere de 40%, urmata de Grecia (15-20%). Cererea pentru Bulgaria a scazut semnificativ in acest an, ajungand la o pondere de doar 4-5% din totalul cererilor, probabil ca urmare a majorarii tarifelor cu 10-15% de catre hotelierii bulgari", a explicat Aurelian Bratosin. Tarifele pentru un sejur in Grecia pornesc de la 300 de euro si ajung la 1.300 de euro, in functie de conditii si confort.

Bratosin mai spune ca Turcia se pozitioneaza in acest an pe primul loc, atat datorita promovarii acestei destinatii de catre ministerul de profil din aceasta tara, cat si datorita preferintei romanilor pentru pachetele all-inclusiv, Turcia fiind prin excelenta o tara a turismului in sistem all-inclusiv. In schimb, managerul CMB Travel Romania, Roxana Balcescu, considera ca Spania si Turcia sunt destinatiile externe vedeta ale acestui an, tarifele medii pentru un sejur pentru aceste destinatii fiind de 359 de euro si 400 de euro/persoana, in functie de conditii si facilitati. "Spania si Turcia au fost cele mai solicitate destinatii in aceasta vara, zona de litoral Costa Brava avand cel mai mare succes. Turistii continua sa solicite pachetele de vacanta cu transport charter, care includ 6/7 nopti cazare, la hoteluri de 3-5 stele", a explicat Roxana Balcescu.

Potrivit estimarilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), majoritatea turistilor care opteaza pentru petrecerea vacantei de vara din acest an in strainatate prefera pachetele turistice operate cu zboruri charter. "Daca anul trecut, Turcia inregistra peste 75.000 de turisti, in schimb, pentru acest an, cresterea este estimata pentru intreg anul la 156.000 de turisti, cu un grad de ocupare de 80% a curselor charter operate pentru aceasta destinatie", potrivit lui Traian Badulescu, purtator de cuvant la ANAT.
Acesta spune ca o alta destinatie care inregistreaza cresteri semnificative este Tunisia, destinatie care va atrage in acest an 50.000 de turisti romani.
Ca tendinta generala, Badulescu a remarcat cresterea optiunii turistilor romani pentru hoteluri de 4 si 5 stele, in regim all-inclusiv.

Din datele ANAT reiese ca Grecia a fost vizitata in 2007 de 200.000 de romani, iar pentru acest an se estimeaza o crestere de cel putin 15-20%, acelasi numar de turisti romani fiind inregistrat si in structurile de cazare din Bulgaria. "Anul trecut romanii au cheltuit in medie, in statiunile din Grecia, 180 de euro pe saptamana, in afara de costurile privind cazarea si masa, comparativ cu 19 euro cheltuiti saptamanal de germani, potrivit unei statistici oficiale a Asociatiei Agentiilor de Turism din Grecia", a spus Badulescu.
Statisticile ANAT arata ca anul trecut 750.000 de romani au petrecut vacanta in strainatate, cheltuind pe vacante aproximativ o jumatate de miliard de euro.

Cele mai citite

Israelul a atacat Iranul. Netanyahu a urmărit din buncăr operațiunile

Cel puţin 5 explozii au fost raportate, iar mai multe ţinte militare din jurul capitalei Teheran şi din alte două provincii au fost lovite...
Ultima oră
Pe aceeași temă