21.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBulgaria amână adoptarea euro cu cel puţin doi ani

Bulgaria amână adoptarea euro cu cel puţin doi ani

Bulgaria, care ţintea o intrare rapidă în zona euro, a decis să amâne cu cel puţin doi ani trecerea la moneda unică, a declarat ministrul de Finanţe, Simeon Djankov, citat de Mediafax.

„Nu vom avea nicio acţiune destinată trecerii la euro în următorii doi ani”, a declarat Djankov reporterilor, la Viena.

Declaraţia sa confirmă opiniile unor analişti locali, care au încercat să tempereze entuziasmul guvernului pentru adoptarea rapidă a euro, afirmând că este mai rezonabil ca termenul de trecere la moneda unică să fie stabilit cu grijă.

Înainte de a intra în uniunea monetară, statele aspirante trebuie să respecte mai multe criterii referitoare la stabilitatea monedei, nivelul datoriei publice, al dobânzilor şi al inflaţiei.

De asemenea, este nevoie de acordul şefilor de guverne din zona euro şi al preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE).

Ministerul de Finanţe a anunţat recent că Bulgaria a îndeplinit criteriile, dar acest punct de vedere a fost contrazis de BCE.

Disciplina fiscală este în mod special importantă pentru Bulgaria, întruct un deficit bugetar mare ar pune presiune pe consiliul monetar aflat în vigoare din 1997, în care leva este cotată strict în raport cu euro.

Bulgaria a trecut în 1997 printr-o criză economică gravă, marcată de hiperinflaţie şi prăbuşirea levei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă