Angajatii statului nu mai beneficiaza de tratament preferential la contractarea de credite. Mai mult, bancile care aveau produse special construite pentru bugetari incep sa renunte la ele.
Angajatii statului sunt pe cale sa piarda toate avantajele pe care le aveau in relatia cu bancile si chiar sa fie inclusi in categoria clientilor cu risc ridicat alaturi de constructori sau jurnalisti. "Bugetarii ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sa ia un credit… avand in vedere eventualele disponibilizari programate pentru acest an", avertizeaza Misu Negritoiu, directorul ING Bank. Practic, din cauza anuntatelor reduceri de cheltuieli din sistemul public, bugetarii risca sa ajunga din postura de clienti favorizati direct in aceea de clienti cu risc foarte ridicat. "In doar cateva luni, bancile si-au schimbat radical atitudinea in ceea ce priveste angajatii din sectorul public. Daca pana la finele anului trecut ei aveau un punct sau doua in plus la rating (n.r. – puteai contracta mai usor un credit in comparatie cu angajatii din privat daca erai bugetar), acum risti chiar sa fii usor degradat fata de clientii din mediul privat.
Raman doar facilitati mai putin importante, cum ar fi comisioanele reduse pentru retragerea de numerar in cazul in care banca respectiva are contract cu o institutie a statului", explica un broker de credit. Primele semnale in acest sens vin chiar de la cea mai agresiva banca in ceea ce priveste promovarea produselor dedicate bugetarilor. Garanti Bank, care cerea o dobanda cu 1% mai mica pentru toate creditele acordate bugetarilor, a renuntat la aceste facilitati pentru aproape toate produsele de la inceputul acestui an.