5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBucureştiul urcă în topul chiriilor globale pentru spaţii industriale

Bucureştiul urcă în topul chiriilor globale pentru spaţii industriale

Declinul cererii de spaţii industriale la nivel mondial nu a împiedicat România să avanseze în ceea ce ­priveşte nivelul preţurilor. Capitala ţării noastre a urcat cu două poziţii în topul celor mai scumpe chirii din lume, ajungând pe locul 36, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield. Bucu­reş­tiul a depăşit ca nivel al chiriei ţări precum Slovacia sau ­Argentina, fiind poziţionat sub Portugalia, Belgia şi Ucraina.

La Budapesta, piaţa este mai ieftină

Costul anual pe care îl are o companie pentru chiria unui spaţiu industrial în Bucureşti este de 57 euro/mp. Lunar, nivelul chiriei este situat la 4,75 euro/mp, mai scump decât cel plătit de o firmă în Budapesta, unde este de 4,15 euro/mp, dar mai mic decât cel înregistrat în Sofia, care este de aproape 6 euro/mp/lună.
Cele mai scumpe pieţe mondiale pentru spaţiile industriale sunt în Londra – 200,28 euro/mp /an, Tokyo – 151,73 euro/mp/an, Hong Kong – 145,89 euro/mp/an şi Geneva – 139,15 euro/mp/an.
Din cauza situaţiei financiare dificile, producţia a scăzut, fapt ce s-a reflectat şi asupra spa­ţiilor de birouri oferite spre ­închiriere. „În prezent, pro­centul de neocupare, pentru spaţii in­dustriale este de aproximativ 10-12%. Acesta este relativ ­ridicat comparativ cu anul 2008, când gradul de neocupare a fost de aproximativ 4%”, a declarat Gabriel Sfetcu, directorul Departamentului Industrial Cushman & Wakefield România.

Revenire în 2010

Deşi în 2009 s-a înregistrat o scădere a chiriilor, în medie cu 5,5% pentru proprietăţile industriale, în piaţă totuşi sunt semnale că aceste valori s-au stabilizat către sfârşitul anului. Barrie David, senior research analist al Cushman & Wakefield, a afirmat că „s-a înregistrat o creştere a producţiei în numeroase locaţii la sfârşitul lui 2009, iar în lunile ce urmează se aşteaptă o intensificare a acestei activităţi. Estimările pentru 2010 sunt mai optimiste şi se prevede o creştere susţinu­tă a chiriilor la nivel global, cuplată cu o creştere estimată a eco­nomiei la nivel global, până la sfârşitul acestui an”. Pe de altă parte, costul ocupaţional în sectorul industrial se va men­ţine în acest an. Factorii care determină păstrarea costurilor sunt reprezentate de cererea relativ scăzută de spaţii în sectorul industrial şi de livrarea de spaţii noi care a fost redusă anul trecut.
Specialiştii speră într-o majorare a cererii pentru spaţii industriale în România, predominante fiind solicitările de spaţii mici, cuprinse între 1.000 – 2.500 mp. „Părerea noastră ­este că vom asista la o uşoară creştere, de maximum 10% faţă de 2009, a cererii de spaţii destinate activităţilor de producţie. În cursul anului 2009 nu s-au înregis­trat tranzacţii majore cu spaţii de producţie, an în care a avut loc o contracţie a activităţii de producţie şi distribuţie, implicit”, a explicat Gabriel Sfetcu.
În raportul Cushman & Wakefield se arată că, datorită poziţiei geografice, România ar putea deveni un pol al logisticii şi distribuţiei pentru zona ­Europei Centrale, însă lipsa infrastructurii, respectiv rutele importante de transport, autostrăzile, blochează această dezvoltare.

Raportul global „Spaţii Industriale” realizat de Cushman & Wakefield arată că toate regiunile la nivel global au suferit compresii ale chiriilor pentru prima dată de când s-a realizat acest studiu anual, respectiv de 15 ani. Chiriile spaţiilor in­dustriale reprezintă un indicator cheie al performanţei eco­no­mice, legat în mod direct de cere­rea pentru producţia uşoară şi cea industrială, fiind strâns corelat cu cererea de consum.

Maria Stoicanea
Maria Stoicanea
Maria Stoicanea
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă