4.5 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBucurestiul, mai putin atractiv decat Praga

Bucurestiul, mai putin atractiv decat Praga

Bilant. Primul semestru din acest an s-a incheiat cu un rezultat ingrijorator privind investitiile imobiliare in Romania.

Activitatea de investitii de pe piata din Romania a inregistrat valori scazute in prima jumatate a anului, un volum de aproximativ cinci milioane de euro fiind raportat pentru perioada analizata, cu o singura tranzactie semnificativa remarcata pe piata bucuresteana. Potrivit unui raport elaborat de compania DTZ Echinox, comparand situatia locala cu cea inregistrata de alte capitale din Europa Centrala si de Est, se poate observa ca volumul tranzactionat in Bucuresti in primul trimestru al anului curent reprezinta 12,5% din valoarea inregistrata de capitala ceha, Praga, pentru aceeasi perioada. Cu toate acestea, se mai arata in document, pentru perioada supusa comparatiei, o situatie mai pesimista a fost remarcata in Budapesta, unde nu a existat nici o tranzactie investitionala.

Florin Panaitescu, consultant imobiliar, este de parere ca rezultatele acestui raport oglindesc bine realitatile din piata. "Chiar si vocile mai optimiste, care vorbeau de diminuari semnificative ale volumului investitiilor, dar nu de stoparea lor, acum au tacut, privind cifrele inregistrate in primul semestru al anului in curs", spune consultantul. El mai spune ca este de asteptat ca, in cea de-a doua parte anului, sa asistam chiar la un bilant de 0 euro investitii imobiliare, cel putin la nivelul Capitalei. Pe de alta parte, Daniel Zamfirescu, consultant imobiliar al agentiei Perfect House, este de parere ca volumul tranzactiilor semnificativ mai mare inregistrate in orase precum Praga reprezinta un semn care arata clar ca Bucurestiul devine din ce in ce mai putin atractiv pentru investitori, dupa ce, pentru o perioada de cativa ani, a fost o piata interesanta pentru dezvoltatori.

Piata europeana da semne de revigorare
La nivel european, volumul de investitii aferent segmentului de real estate comercial din Europa (spatii de birouri, logistice si retail) si-a  pastrat tendinta ascendenta si in 2009, marcand o crestere de 30%. Chiar si in aceste conditii, valoarea este sub media de 30 de miliarde de euro, din ultimii ani, conform celui mai nou studiu de piata privind investitiile in Europa, elaborat de aceeasi companie.
Comentand cifrele, Magali Marton, director de cercetare al DTZ pentru Europa Continentala si Orientul Mijlociu, a declarat: "Activitatea in Europa continua sa fie dominata de trei mari piete – Marea Britanie, Germania si Franta, a caror activitate cumulata atinge 70% din volumul total in trimestrul trei din 2009".

Marea Britanie, prima in top
In Marea Britanie s-a realizat o crestere a investitiilor cu 50%, de la 3,6 miliarde de euro la 5,3 miliarde de euro. Pe locul doi se situeaza Germania, care a semnalat o crestere de 40%, de la 1,9 miliarde de euro la 2,75 miliarde de euro. In  Franta (ocupanta locului al treilea), volumul investitiilor a ramas relativ constant, de 1,8 miliarde de euro.

Sursa: studiu DTZ Echinox

Cele mai citite

Omul de afaceri Silviu Prigoană a fost înmormântat la Cimitirul Evanghelic Lutheran

Omul de afaceri Silviu Prigoană a fost înmormântat în Cimitirul Evanghelic Lutheran din București, într-o ceremonie restrânsă, conform dorinței sale. Silviu Prigoană a fost...

IPS Teodosie a fost trimis în judecată. Hotărârea Curții de Apel Constanța poate fi atacată la ÎCCJ

Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au respins joi, ca fiind nefondată, cererea arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, privind constatarea nelegalităţii actelor de urmărire penală întocmite...

Primăriile din țară, sprijinite cu un miliard de lei pentru finalizarea unor proiecte europene

Autoritățile locale vor putea solicita împrumuturi de până la un miliard de lei de la Trezoreria Statului Autoritățile locale vor putea solicita împrumuturi de până...
Ultima oră
Pe aceeași temă