Blocaj. Aproape jumatate din proiectele imobiliare demarate in Capitala sunt, in prezent, sistate.
In prezent, in Capitala, exista 58 de proiecte imobiliare aflate in diferite stadii de dezvoltare. Dintre acestea, arata un studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers International, doar pe 26 se mai lucreaza, cifra care demonstreaza ca doar 55% din total mai reprezinta santiere active.
Stadiile de dezvoltare a constructiilor analizate in studiu variaza de la terenuri libere pana la cladiri finalizate in proportie de 90%.
"Lucrurile nu se vor opri aici si este foarte probabil ca, in urmatoarele luni sau un an, sa asistam la oprirea lucrarilor si pe alte santiere", crede Radu Alexandru, managerul unei firme de constructii. El mai spune ca acei investitori care erau interesati de proiecte in Bucuresti vor renunta sa mai aloce fonduri, lucru care ar putea conduce la un dinamism aproape de zero pe piata de rezidential si cladiri de birouri. Pe de alta parte, crede specialistul, companiile care ar dori sa vanda proiectele sistate intampina dificultati, deoarece este greu de identificat o alta companie capabila si dispusa sa investeasca intr-o piata lipsita de dinamica.
"Nu este greu de prog-nozat faptul ca, daca situatia continua, vom asista chiar si la falimente. Ma refer aici la proiectele de mai mica anvergura, demarate de companii care nu sunt sustinute puternic cu bani din afara si care si-au alocat toate fondurile in respectivele proiecte", adauga Radu Alexandru.
Situatie grea pentru cei imprumutati la banci
Pe de alta parte, Florin Dragomirescu, manager la Luxury Imob. Invest, este de parere ca persoanele cele mai afectate de situatie sunt cele care au construit cu bani imprumutati de la banci.
"Exista multi dezvoltatori care au contractat credite semnificative pentru a demara proiecte imobiliare. Unii nu au reusit sa vanda locuintele din ele sau nu au reusit sa faca rost si de banii necesari finalizarii acestora. Astfel, astazi se afla in dificultate in a rambursa sumele imprumutate", precizeaza expertul bucurestean.
El mai spune ca agentiile imobiliare realizeaza cel mai bine situatia din piata, deoarece ele au o relatie permanenta cu dezvoltatorii de proiecte rezidentiale care "par din ce in ce mai ingrijorati de viitorul proiectelor proprii".
Complex rezidential nefinalizat
Ansamblul rezidential Planorma, in care cumparatorii ar fi trebuit sa se mute inca din 2007, este si acum nefinalizat, iar clientii tot mai spera la livrarea apartamentelor, la doi ani de la termenul promis pentru finalizare.
Dezvoltatorul proiectului asteapta si acum o solutie salvatoare de la banca finantatoare Piraeus Bank, care, intre timp, a si preluat o mare parte din contractele cumparatorilor.