2.9 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBucureștenii riscă să rămână fără căldură din cauza incompetenței KPMG

Bucureștenii riscă să rămână fără căldură din cauza incompetenței KPMG

Practic, din acest moment există o șansă destul de mare ca locuitorii Capitalei să rămână fără căldură în timpul unei ierni care se anunță extrem de friguroasă.

 PMG, din postura de administrator judiciar al Electrocentrale Bucureşti  (ELCEN), nu a reușit să convingă ANAF de viabilitatea planului de salvare a singurului producător centralizat de energie termică din București. Drept urmare, arată un anunț publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență, KPMG a fost înlocuit cu un alt administrator, cu activitate mai ales în zona Moldovei, iar cei peste un milion și jumătate de bucureșteni racordați la rețeaua centrală de încălzire riscă să rămână în frig.

În mod normal, până la  această oră, KPMG ar fi trebuit să demareze procedurile de evaluare care să se finalizeze cu o fuziune dintre RADET și ELCEN, metoda aleasă pentru ca producătorul cu datorii de aproape două miliarde de lei să fie salvat.

Primăria Capitalei și Ministerul Energiei și-au anunțat în repetate rânduri intenția de a transfera ELCEN la Consiliul Local București, contra unei sume de aproximativ 720 de milioane de lei. Ulterior, așa cum a mai anunțat și Gheorghe Piperea, care administrează RADET, ar fi urmat ca cele două entități să fuzioneze sub aceeași umbrelă. Ar fi fost o soluție viabilă, având în vedere că distribuitorul RADET și furnizorul Electrocentrale Bucureşti sunt interdependente.

Totuși, în toată perioada în care a activat ca administrator al ELCEN, încasând zeci de mii de euro lunar, KPMG nu a reușit să demareze procedurile de evaluare și salvare. Chiar administratorul judiciar recunoaște, însă, într-un raport publicat și de Profit.ro, că, fără investiții imediate și ELCEN nu va mai avea capacitatea de a furniza energia termică necesară populației Capitalei.

 KPMG se plânge de lichidatori chiar mai repede decât ei

 Despre nivelul comisioanelor care sunt încasate în insolvența ELCEN, pe spatele bucureștenilor, vorbește chiar KPMG în procesul verbal al ultimei Adunări a Creditorilor. Administratorul judiciar care încasează lunar peste 25.000 de euro de la ELCEN se plânge că noul administrator, Sierra Quadrant, este chiar mai “calic”.

“KPMG Restructuring SPRL a efectuat o analiză a onorariului agreat de ANAF pentru practicianul în insolvență selectat, comparativ cu oferta propusă de KPMG, raportat la condițiile prețului (…), iar conform calculelor acestuia a rezultat că onorariul total propus de practicianul în insolvență selectat este mai mare față de onorariul propus de KPMG Restructuring SPRL cu cel puțin 42 milioane lei (în cazul în care ne raportăm la o întindere a procedurii de maxim 4 ani și la o recuperare de 100% a creanțelor creditorilor înregistrați la masa credală)”, arată documentul citat. 

 KPMG se crede stăpân peste firmele pe care le administrează

Așa cum „România liberă“ a arătat în nenumărate rânduri, KPMG are o metodă aparte din postura de administrator judiciar sau de lichidator. Atunci când intră pe aceste poziții, ea încearcă pur și simplu să preia controlul total, ascunzând creditorilor ori acționarilor măsurile pe care intenționează să le intreprindă. Așa a procedat și în cazul Astra Asigurări, așa procedează și în cazul Medien Holding și, probabil, astfel a încercat să procedeze și în cazul ELCEN. Doar că în această din urmă situație, creanța foarte mare deținută de Fisc a condus la înlocuirea KPMG, cu riscuri foarte mari pentru bucureșteni.

Metoda prin care KPMG încearcă să preia controlul total al grupului Media Holding este aceeași cu cea folosită și în cazul Astra Asigurări: acționează fără știrea celorlalte părți, imediat după ce publică notificările în Buletinul Procedurilor de Insolvență (BPI). Această tehnică este menită să obțină controlul total și sunt reluate aproape la indigo în ambele cazuri.

Dacă la Astra Asigurări au amânat în repetate rânduri convocarea Adunării Creditorilor pentru ca, mai apoi, să ia această măsură peste noapte, la Medien Holding, administratorul desemnat de KPMG, societatea Euro Insol a convocat adunarea tot pe repede înainte, fără știrea acționarilor și înainte ca termenul prevăzut de lege să expire.

 Big Four KPMG sau corupția ca stil de afacere

Compania KPMG, cea mai mică, dar și cea mai controversată din grupul de consultanți denumit generic „Big Four“, există în România sub forma unei franșize. La nivel mondial, KPMG a fost acuzată și chiar a plătit amenzi în mai multe dosare privind fapte de intermediere de mită sau ascunderea cifrelor unor companii. Cel mai recent, despre KPMG s-a aflat că a fost implicată în intermedierea unei mite date de Rolls-Royce.

KPMG a fost amendată și de Comisia americană pentru valori mobiliare și burse după ce a semnat auditul unei companii de petrol și gaze care a supraevaluat anumite active de mai mult de 100 de ori.

Tot despre mită vorbește și fostul ministru Gabriel Sandu, condamnat în dosarul Microsoft, care arată, într-un denunț, că firma KPMG România a fost implicată direct în intermedierea mitelor primite de demnitarii români de la gigantul american de IT.

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la *România Liberă* din 2014. Jurnalist de investigații, este cunoscută pentru dezvăluirile despre corupția din România, printre care legăturile dintre Speranța Munteanu (KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, implicarea lui Gabriel Predoiu, fratele fostului șef SIE și pe atunci ofițer SRI, într-o rețea de trafic și prostituție, dar și în acțiuni împotriva unor oameni de afaceri. Alte anchete notabile includ rețeaua de corupție de la Unirea Shopping Center și afacerile clanului Stan (Stanbox).
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă