27 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024

Breviar

Petromin, scos la vanzare

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a lansat ieri la privatizare societatea de transport maritim Petromin Constanta, se arata intr-un comunicat al institutiei. AVAS detine 70% din actiunile companiei, care are un ca-pital social de 56,21 milioane de lei. La negociere vor putea participa numai ofertantii care prezinta dovada indeplinirii criteriului de precalificare, respectiv experienta de minimum cinci ani in domeniul transportului pe apa. Autoritatea mentioneaza ca a primit, in perioada 2004-2005, trei scrisori de intentie de la investitori interesati de participatia statului la Petromin. Ofertele finale trebuie depuse pana la 20 octombrie.

Concurenta pentru administrarea benzinariilor Petrom

Compania Petrom a primit peste 2.500 de candidaturi din partea unor persoane interesate sa preia administrarea unor benzinarii, termenul-limita pentru depunerea documentelor fiind data de 1 septembrie. „Peste 2.500 de candidaturi pot insemna mult sau putin, intentia noastra este nu sa avem un numar mare de candidati, ci calitatea acestora sa fie pe masura companiei”, a declarat directorul de comunicare al Petrom, Gabriel Nastase. El a mai precizat ca procesul de selectie a administratorilor respectivi consta in mai multe etape de evaluare si ca, din numarul total de candidati, o treime provin din randurile angajatilor Petrom. De altfel, reprezentantii Petrom au anuntat, recent, ca toate statiile de distributie ale firmei vor fi trecute in urmatorii ani in administrarea unor parteneri externi, fie in sistemul de franciza, fie printr-un program denumit Full Agency, iar pana la finele anului vor fi inchise circa 50 de benzinarii neprofitabile. Compania a declansat in vara acestui an o campanie de recrutare a unor administratori privati, care vor raspunde pentru o unitate a relatiilor cu furnizorii, logistica, recrutare si instruire de personal, controlul stocurilor, contabilitate, sub directa coordonare a conducerii Petrom.

Sisteme performante de alimentare cu apa

Guvernul a aprobat proiectele de reabilitare si modernizare a sistemelor de apa din orasele Baia Mare si Botosani, in vederea alinierii acestora la standardele europene. In Baia Mare, finantarea proiectului va fi facuta din fonduri ISPA in proportie de 70%, precum si dintr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii, dar si de la bugetul local. Proiectul este esalonat pe o perioada de patru ani si se va incheia la sfarsitul anului 2009. In Botosani, proiectul va fi finantat din fonduri ISPA in proportie de 75%, dintr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii (15%), de la bugetul de stat, prin Fondul National de Preaderare (10%) si, in completare, din sursele proprii ale SC Apa Grup SA din Botosani. Reabilitarea este esalonata pe o perioada de 5 ani si se va incheia la sfarsitul anului 2009. Peste 190.000 de locuitori (din orasele Botosani, Dorohoi si Bucecea, precum si din mai multe localitati rurale) sunt racordati la sistemul de alimentare cu apa care va fi modernizat prin acest proiect.
De asemenea, realizarea proiectului va contribui la reducerea pierderilor de apa, de la peste 60% in prezent la mai putin de 40%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă