23.5 C
București
duminică, 21 iulie 2024

Breviar

Fuziunea BVB-Bursa din Sibiu, discutata la sfarsitul lunii

Actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) se vor reuni, in 26 aprilie, pentru a discuta propunerea de fuziune cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS), raportul financiar pentru 2005 si bugetul de venituri si cheltuieli din acest an, a declarat presedintele BVB, Septimiu Stoica. El a aratat ca au fost convocate, pentru acea data, atat Adunarea Generala Ordinara (AGA), cat si Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA). Daca nu este indeplinit cvorumul, adunarile vor avea loc a doua zi. Stoica s-a aratat optimist in legatura cu unificarea celor doua piete, mentionand ca Bursa de Valori a finalizat aplicatia software pentru tranzactionarea instrumentelor financiare derivate, operatiune realizabila in prezent numai la BMFMS. Potrivit acestuia, tranzactionarea derivatelor la BVB ar putea fi posibila pana la finele anului, pana atunci urmand sa fie rezolvate aspecte ce tin de autorizari si probleme institutionale.

Majorare de capital la Piraeus Bank

Actionarii Piraeus Bank Romania vor discuta, la 27 aprilie, majorarea capitalului social cu suma maxima de 25 milioane de euro, echivalentul in lei, potrivit unui anunt publicat de banca. In prezent, institutia de credit are un capital social de 66,09 milioane de lei, in urma unei majorari de 7,5 milioane de euro aprobate in luna septembrie 2005. Actionarul principal ale bancii este Piraeus Bank Grecia, cu o participatie de 99,99% la capitalul social. Banca elena a intrat pe piata locala in luna aprilie 2000 prin preluarea pachetului majoritar de actiuni al Bancii de credit Pater. Valoarea tranzactiei nu a fost data publicitatii. Piraeus Bank Romania opereaza o retea de 30 de sucursale pe intreg teritoriul tarii. La finele anului 2004, activele bancii au atins nivelul de 261,7 milioane de euro, potrivit datelor din raport anual.

Sanex Cluj-Napoca vrea sa se delisteze

Consiliul de Administratie (CA) al producatorului de gresie si faianta Sanex Cluj-Napoca propune actionarilor delistarea titlurilor companiei de la bursa Rasdaq. Actionarii sunt convocati pentru o sedinta extraordinara programata pentru 15 mai, principala tema abordata urmand sa fie retragerea de la tranzactionare a titlurilor Sanex. Compania va rascumpara titlurile actionarilor care vor formula cereri de retragere din societate la un pret care va fi aprobat la 15 mai, in baza unui raport de evaluare realizat de firma Darian Rom Suisse SRL. Administratorii companiei din Cluj-Napoca propun o perioada de 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei privind retragerea, perioada in care sa poata fi exercitat dreptul de retragere din actionariat. Societatea va achita actionarilor care solicita retragerea contravaloarea actiunilor in termen de 15 zile de la primirea cererii de retragere. Principalul actionar al Sanex, cu 67,9% din titluri, este societatea Goodison Holdings, controlata de grupul austriac Lasselsberger. Potrivit ultimelor date disponibile, datand din iunie 2005, SIF Oltenia detine 12,9% din capitalul Sanex, iar SIF Moldova 6,3%. Restul participatiei, de 12,7%, este controlata de alti actionari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă