34.5 C
București
joi, 18 iulie 2024

Breviar

Investitii Enel

Noul proprietar al Electrica Banat si Electrica Dobrogea, compania italiana Enel, a anuntat ca va investi in acest an 65 de milioane euro in dezvoltarea celor doua societati si are prevazute investitii de 300 milioane euro pentru urmatorii patru ani. In plus, celor doua societati li se va schimba numele in Enel Electrica Banat si Enel Electrica Dobrogea pentru a reflecta numele noului proprietar. Cele doua societati au fost preluate anul trecut de Enel contra sumei de 112 milioane euro. Interesul italienilor pentru piata de energie din Romania este foarte mare, dupa cum a declarat directorul general al societatii Enel, Fulvio Conti la sfarsitul saptamanii. Unul dintre proiectele mari vizate este implicarea in producerea energiei nucleare la Cernavoda la Unitatile 3 si 4, Fulvio Conti precizand ca Enel a inaintat autoritatilor romane o scrisoare in acest sens. Pe de alta parte, compania italiana este unul dintre cei 10 candidati inscrisi in cursa pentru preluarea societatii Electrica Muntenia Sud, societatea de distributie a energiei electrice care deserveste Bucurestiul si judetele Giurgiu si Ilfov.

Legislatie finalizata

Executivul a adoptat, printr-o hotarare, normele metodologice de aplicare a legislatiei privind contractele de parteneriat public-privat. Normele au fost trimise Comisiei Europene inainte de adoptare, forma agreata de oficialii U.E. fiind apoi aprobata de ministri. Hotararea reglementeaza: procedura de atribuire a unui contract de parteneriat public-privat, etapele de selectionare a investitorilor, modul de intocmire si prezentare a scrisorii de intentie si a documentului atasat, elaborarea studiului de fezabilitate pentru proiectele de parteneriat public-privat. Astfel, atribuirea unui contract de parteneriat public-privat pentru o concesiune de lucrari se poate face prin „dialog competitiv” si prin negociere. Procedura se desfasoara in mai multe etape: selectionarea investitorilor; negocierea si incheierea acordului de proiect; nego-cierea conditiilor de realizare a proiectului si de dialog competitiv si ofertarea finala.

Modificari in circulatia trenurilor

Incepand cu data de 15/16 ianuarie 2006, trenurile rapide 10033 si 10034 (de noapte, formate numai din vagoane de dormit si cusete) cu circulatie pe relatia Bucuresti – Cluj Napoca vor avea oprire si in statia Campia Turzii, dupa urmatoarele orare: R 10033, Bucuresti-Cluj Napoca, cu plecari din statiile: Bucuresti (23h50), Ploiesti Vest (00h34), Sinaia (01h26), Predeal (01h51), Brasov (02h27), Campia Turzii (6h01) si sosire la Cluj Napoca la ora 07h00; R 10034, Cluj Napoca – Bucuresti, cu plecari din statiile: Cluj Napoca (23h50), Campia Turzii (00h48), Brasov (05h19), Predeal (05h52), Sinaia (06h15), Ploiesti Vest (07h14) si sosire la Bucuresti la ora 08h00.

Ecluza Portile de Fier II, redeschisa

Societatea Hidroelectrica a anuntat ca va repune marti in exploatare comerciala ecluza de la Hidrocentrala Portile de Fier II. Ea a fost scoasa din uz in anul 2003 pentru a intra intr-un amplu program de retehnologizare. Ecluza a fost dotata cu echipamente de ultima ora care vor permite acum fluidizarea traficului naval si trecerea in siguranta a convoaielor de nave.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă