Statul vinde 85% din actiunile CEC
Investitorii interesati de privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) vor depune oferte de cumparare pentru 85% din actiunile bancii, a declarat ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, membru in Comisia de privatizare. „Strategia de privatizare a CEC va fi modificata pana la 15 martie, printr-o hotarare de Guvern, iar proiectul contractului de privatizare va fi transmis competitorilor, impreuna cu celelalte documente, cel mai tarziu in 10 aprilie”, a afirmat Olteanu. Strategia actuala prevede vanzarea unei participatii de pana la 75% din capitalul CEC, dar nu mai putin de 50% plus o actiune. Noua strategie va permite ca un pachet de cel mult 5% din titlurile CEC sa fie vandut salariatilor bancii, iar o participatie de pana la 10% va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti, au precizat surse oficiale. Ofertele finale angajante pentru privatizarea CEC vor fi depuse pana la data de 25 aprilie, inclusiv, a mai spus Bogdan Olteanu. Primele doua oferte se califica automat in etapa finala, dar ar putea exista si trei competitori, daca investitorul de pe pozitia a treia are un punctaj cu mai putin de 10% sub prima oferta. Pretul reprezinta 75% din grila de punctaj pentru selectia ofertelor angajante. In ultima faza a procesului, cei doi sau trei finalisti vor depune numai oferte de pret. Pe lista participantilor la privatizarea CEC figureaza sase banci: National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen.
Posibila delistare de la bursa
Actionarii Asirom vor discuta, pe 27 martie, intr-o Adunare Generala Extraordinara, retragerea de la tranzactionare a titlurilor companiei, potrivit anuntului de convocare a sedintei publicat pe site-ul Bursei Rasdaq. Pe ordinea de zi a sedintei mai figureaza prezentarea raportului cu privire la pretul pe actiune ce urmeaza sa fie achitat in cazul in care se vor inregistra cereri de retragere a actionarilor din cadrul societatii, precum si stabilirea datei de inregistrare asupra careia urmeaza sa se pronunte actionarii. La adunarea generala pot participa actionarii Asirom inregistrati in registrul actionarilor la 15 martie, stabilita ca data de referinta, direct sau prin procuri speciale de reprezentare. Asirom este unul dintre cei mai importanti asiguratori autohtoni. Capitalul social al companiei se ridica la 63,79 milioane de lei. Conform datelor Rasdaq, actionarii companiei sunt Interagro – 40,55%, Rafinaria Astra Romana – 17,79%, companii controlate de Ioan Niculae, Broadhurst Investments Limited – 15,24%, QVT Fund – 10,77%, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului – 6,38% si alti actionari – 9,28%.
Credisson a externalizat gestiunea cardurilor
Furnizorul de solutii pentru comert si plati electronice First Data International va oferi serviciile de procesare a cardurilor MasterCard pentru compania de credite de consum Credisson. First Data va asigura servicii de producere, personalizare, autorizare si procesare de carduri pentru Credisson, precum si call center, monitorizare de risc, administrare a refuzurilor de plata si a conturilor terminalelor POS. Credisson este specializata in intermedierea si acordarea de credite de consum si activeaza in retelele de distributie a produselor electronice si electrocasnice, IT, mobila si amenajari interioare.