20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024

Breviar

Profitul Postei Romane a crescut de sase ori

Posta Romana a reusit sa obtina in prima jumatate a acestui an un profit brut de sase ori mai mare decat cel din aceeasi perioada a anului trecut, reprezentand astfel cea mai profitabila companie ce se afla in acest moment pe lista de privatizare a Ministerului Comunicatiilor (alaturi de RomTelecom, Radiocomunicatii si Post Telecom). Concret, la o cifra de afaceri de peste 4.200 de miliarde de lei vechi, profitul brut obtinut a fost de 356 de miliarde de lei si, ceea ce este foarte important, aceste rezultate au fost obtinute prin cresterea veniturilor si nu prin reducerea drastica a cheltuielilor, dupa cum a anuntat ieri Mihai Toader, presedinte si director general al companiei. Anul 2005 s-a incheiat, si acesta, cu un excedent de 12 milioane de euro, din care luna trecuta Posta a facut si plata dividendelor – ce au reprezentat 40% din profit – catre cei doi actionari ai sai: 75% catre MCTI si 25% catre Fondul Proprietatea.

Au scazut salariile

Salariul mediu net a scazut, in luna mai, cu 0,7% fata de nivelul din luna precedenta, pana la 833 de lei, potrivit datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Salariul mediu brut a fost de 1.109 lei. Scaderea castigului salarial net s-a inregistrat, in principal, ca urmare a acordarii in luna aprilie a primelor de Pasti. Cele mai mici salarii nete, de 505 lei, au fost consemnate in industria de prelucrare a lemnului, cu exceptia mobilei, si in activitatea de fabricare a articolelor de imbracaminte. Cele mai mari castiguri nete sunt consemnate in intermedieri financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si pensii, cu 3.243 lei.

Inceteaza acordul cu FMI

Acordul stand-by cu Fondul Monetar International (FMI) va inceta, in mod formal, la data de 7 iulie, iar relatia cu Fondul va continua ca si pana acum prin colaborarile curente cu expertii institutiei, a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. „Nu o sa vina experti ca sa facem bugetul, vin experti ai FMI cu care avem colaborari permanente, mai ales la Banca Nationala, pentru a vedea evolutia macroeconomica”, a explicat Vladescu. In octombrie 2005, negocierile pentru continuarea acordului cu FMI, semnat in iulie 2004, au esuat.

Surse de acoperire a deficitului bugetar

Pentru acoperirea deficitului bugetar de 2,5% din PIB, Ministerul Finantelor ar putea sa majoreze valoarea emisiunilor de titluri de stat programate pentru finele acestui an, intrucat un imprumut extern este putin probabil in 2006, a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Tinta deficitului bugetar a fost majorata de Guvern de la 0,9% din PIB la 2,5% din PIB, iar Vladescu sustine ca aceasta crestere a fost acceptata de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Avocati pentru finantisti

Una dintre cele mai importante companii globale de avocatura, Clifford Chance, si-a deschis ieri oficial birou in Romania. Compania va activa in tara noastra in cinci mari domenii de activitate, printre care bancar, piete de capital, corporatist, imobiliar. In lume, compania are peste 3.500 de avocati care apara interesele principalelor banci de investitii, institutii financiare sau multinationale din diferite arii de activitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă