3.1 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăBosii Petromservice, castigatorii afacerii "8% din Petrom"

Bosii Petromservice, castigatorii afacerii „8% din Petrom”

Luarea unei decizii ferme in ceea ce priveste modalitatea de vanzare a pachetului de 8% din actiunile Petrom catre salariati pare a fi o responsabilitate prea mare pentru Guvernul Tariceanu. Miercuri, de la Palatul Victoria se dadea ca sigura varianta vanzarii directe catre angajati a actiunilor respective, si nu catre Asociatia Salariatilor Petrom. Ieri, Executivul a revenit, sustinand ca nu s-a luat nici o decizie. In ambele cazuri, tranzactia se va dovedi, mai mult ca sigur, un castig cert tocmai pentru cel pe care premierul incercase sa-l scoata din joc.

Dupa ce, cu o zi inainte, se dadea ca sigura varianta vanzarii actiunilor direct catre salariati, ieri s-a revenit asupra acestei decizii, care a fost din nou amanata. Comunicatul dat publicitatii ieri de Palatul Victoria precizeaza ca a fost vorba numai de o observatie a primului ministru, potrivit careia isi mentine pozitia exprimata anterior, in sensul ca actiunile Petrom ar trebui sa fie vandute direct catre angajati.
Discutia privind modul de distribuire a pachetului de 8% din capitalul social al fostei companii petroliere nationale dateaza de mai bine de doi ani de zile. In tot acest timp, conducerea Ministerului Economiei si Comertului, reprezentata initial de Dan Ioan Popescu, iar mai apoi de Codrut Seres, a evitat sa transeze problema, de teama presiunilor sociale la care ar fi putut recurge reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere si Independente (FSLI) Petrom.
Chiar si pe ultima suta de metri, Seres s-a spalat pe maini ca Pilat din Pont si a aruncat pisica in ograda Palatului Victoria. Mai exact, ministrul Economiei a trimis la Guvern doua proiecte de act normativ, unul care prevedea vanzarea directa catre salariati si pensionari, iar cel de-al doilea – transferul dreptului de proprietate catre o asociatie reprezentativa a petrolistilor. Cum singura entitate legala a acestora este Asociatia Salariatilor din Petrom, actiunile ar fi ajuns inevitabil la aceasta.

Chiar daca pierd in tur, maharii se califica in prelungiri

La prima vedere, daca Guvernul si-ar fi mentinut pozitia de miercuri, capii Asociatiei Salariatilor ar fi putut parea marii pierzatori ai unui meci cu o miza de 235 milioane de euro.
Totusi, la o analiza mai atenta a celor care erau invitati de Guvern sa cumpere actiuni, rezulta ca puterea financiara a acestora este departe de a le asigura preluarea fara probleme a actiunilor.
Salariatii si pensionarii Petrom au dreptul de a cumpara procentul de 8% la acelasi pret cu cel platit de grupul austriac OMV pentru achizitia a 33% din actiuni, adica la un pret de circa 5,25 eurocenti pe titlu. Avand in vedere ca in total este vorba de maximum 4,48 miliarde de actiuni, petrolistii ar trebui sa scoata din buzunar circa 235 milioane de euro. O suma mult prea mare pentru simplii angajati ai companiei. Ce sa mai vorbim de pensionari…
Analistii de pe piata de capital apreciaza ca, in final, cei care trag sforile la Asociatie vor reusi sa puna mana pe o mare parte din cele 4,48 miliarde de actiuni si chiar la un pret mai bun decat cel pe care salariatii trebuie sa-l achite. Aceasta pentru ca pe piata bursiera va aparea o inflatie de vanzatori ai acestor titluri, ceea ce va duce, inevitabil, la o cadere a pretului unitar. „Reprezentantii Asociatiei Salariatilor pot chiar sa incurajeze scaderea pretului, pentru ca apoi sa cumpere ieftin”, spune Claudiu Simulescu, presedintele SSIF Eastern Securities. El a precizat ca aceasta scadere se va manifesta numai pe termen scurt, pentru ca, odata ce vor intra in posesia actiunilor, grupurile de interese din Petrom vor avea tot interesul sa actioneze pentru cresterea pretului. De altfel, scaderea initiala il va afecta si pe actionarul majoritar OMV, care se va confrunta cu o reducere a capitalizarii bursiere. Dar, ulterior, austriecii ar putea avea de castigat de pe urma acestui plan.

Pretul actiunilor, deja in scadere

Pretul actiunilor Petrom a inregistrat ieri o scadere de 4,63%, cauzata de balbaielile de la Palatul Victoria. De fapt, a fost vorba de cea mai mare scadere de pret inregistrata in sedinta de ieri a BVB, in afara de cea a titlurilor SSIF Broker Sibiu. In acest din urma caz, insa, scaderea a fost cauzata de perioada ex-dividend. Actiunile Petrom s-au stabilizat la 0,515 lei.

Compania Petrom a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 10,76 miliarde de lei (2,97 miliarde de euro), in crestere cu 24% fata de 2004, si un profit net de 1,416 miliarde lei (391 milioane euro). Conducerea Petrom a anuntat recent ca ar putea relua acordarea de dividende catre actionari, suma propusa fiind de 738 milioane de lei. Valoarea dividendelor urmeaza sa fie supusa, in cursul acestei luni, aprobarii actionarilor. Nivelul dividendului pe actiune s-ar ridica astfel la 0,013 lei.
Compania a produs anul trecut 77,95 milioane barili echivalent petrol, cu 4% mai putin decat in 2004.

Cele mai citite

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital joi, după finalizarea "cu succes" a intervenţiei de ablaţie a prostatei, a anunţat biroul premierului,...

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital joi, după finalizarea "cu succes" a intervenţiei de ablaţie a prostatei, a anunţat biroul premierului,...

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă