18.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBon fiscal inaintea platii, in loc de un nou impozit forfetar

Bon fiscal inaintea platii, in loc de un nou impozit forfetar

In conditiile in care Romania se poate "lauda" cu una dintre cele mai mari economii subterane din Europa, circa o treime din PIB – adica e imposibil sa iesi pe strada si sa nu dai cu nasul de evaziune fiscala, pentru ca unul din patru lei pe care-i castigam legal este inghitit de aceasta "gaura neagra" –, autoritatile se concentreaza pe imbunatatirea unei masuri fiscale cvasiinofensive, si anume impozitul "forfetar".

Specialistii avertizeaza ca o asemenea atitudine va duce la "bazarizarea" economiei, pentru ca prin impozitul forfetar statul se multumeste cu putin, si propun o serie de masuri mai eficiente, printre care obligativitatea emiterii bonului fiscal inainte de plata, eliminarea TVA la tranzactiile intre firme si chiar amnistia fiscala. Pentru implementarea unor astfel de masuri, dar, mai ales, pentru aplicarea legilor in vigoare, este nevoie insa de vointa politica, deoarece mai bine de 40 miliarde euro cat reprezinta economia subterana nu au cum sa se miste decat la umbra influentei politicului.

Efectul impozitului minim
"E o tampenie sa discuti de o imbunatatire a impozitului minim, care e o chestie moarta. Se concentreaza pe 16% din diferenta (n. red. – impozit pe profit) in loc sa urmareasca 19% din tot (n. red. – TVA pe toate veniturile). O asemenea politica fiscala nu poate duce decat la «bazarizarea» economiei. Pentru ca aceia care nu declara veniturile vad ca statul se multumeste cu putinul asta. Singurul lucru bun pe care l-a facut impozitul minim este ca a scos din circulatie 100.000 de firme inactive, care incurcau statisticile", spune avocatul Gabriel Biris, expert in fiscalitate.

Ce face si ce ar trebui sa faca Fiscul
"Toata lumea stie ca in restaurante, saloane de frumusete, turism etc. nu primesti bon fiscal fara sa-l ceri. Trebuie o lege care sa oblige toate firmele, cu exceptia celor care vand cu amanuntul, sa emita bonul inainte de plata. Eu as propune ca aceste firme sa fie obligate sa afiseze urmatorul anunt: «Daca nu primiti bon fiscal, aveti dreptul sa nu platiti». si sa vedem daca le convine", considera Biris. La nivelul magazinelor de cartier – "micul retail" – se pot efectua controale incognito de catre inspectorii ANAF si ar trebui aplicata legea dupa caz.

De asemenea, Biris propune eliminarea facturarii TVA la tranzactiile intre firme, deoarece aici se petrec cele mai mari fraude. Multe firme fraudeaza statul cu miliarde de euro anual, importand din UE fara TVA, vanzand altor firme din tara cu TVA, apoi desfiintandu-se fara a varsa statului TVA. Pe langa avantajul eradicarii acestui tip de frauda majora, eliminarea TVA pe relatiile intre firme ar reduce costul cu inspectorii ANAF, iar firmele cumparatoare nu ar mai avea problemele de lichiditate generate de stat prin intarzierea rambursarii TVA. "Furturile de TVA sunt de zece ori mai mari decat costul rezultat din implementarea acestei masuri", afirma Biris.

O alta masura propusa inca din 2006 de Biris este amnistia fiscala, prin care persoanele si firmele evazioniste sa aiba o perioada de intrare in legalitate si sa fie impozitate la un nivel scazut (de ex.: cu 5%), iar tot ce se descopera dupa expirarea termenului sa fie impozitat drastic.

"In primul rand, cred ca ar trebui sa afle si contribuabilul roman care e activitatea ANAF (Fiscul). Sa vedem si noi un raport oficial in acest sens – pe cine au controlat, cate controale au efectuat, care a fost eficienta aparatului etc. De asemenea, avem o ordonanta cu reesalonarea datoriilor la bugetul de stat, dar nu stim ce s-a facut cu ea, daca a avut vreun efect. Pe de alta parte, se stiu domeniile cu evaziune ridicata si ar trebui sa se discute cu fiecare patronat. Chiar unele patronate, din industria painii si a bauturilor, au venit cu unele propuneri, dar nu stim daca ANAF a facut ceva cu ele. si ar trebui sa vedem cum e cu vamile. Sa facem o corelatie pe volumul importurilor si al taxelor pe importuri", arata Cristian Parvan, secretar general al AOAR.

Cele mai citite

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă