» Preturile carburantilor nu vor fi influentate de inchiderea Arpechim.
» Intarzierea investitiilor pune in pericol locurile de munca ale salariatilor.
» Combinatul Oltchim risca, la randul sau, sa isi opreasca activitatea.
» Rezolvarea problemelor de mediu semnalate de inspectorii autoritatii de control nu va ridica nici un fel de problema pentru Petrom.
Inchiderea rafinariei Arpechim nu va perturba piata carburantilor, iar rezolvarea problemelor de mediu semnalate de inspectorii autoritatii de control nu va ridica nici un fel de problema pentru Petrom, sustine ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Potrivit acestuia, pozitia ferma a MEF si a Autoritatii pentru Privatizare, in calitate de actionari la Arpechim, este ca rafinaria sa isi reia activitatea dupa indeplinirea conditiilor de mediu, pentru a reveni, astfel, la o normalizare a pietei combustibililor si pentru a evita inchiderea combinatului Oltchim.
"Daca ar fi sa comparam dividendele Arpechim de anul trecut cu valoarea investitiilor necesare pentru indeplinirea conditiilor de mediu, nu ar trebui sa existe probleme in rezolvarea acestor cerinte", a declarat ieri ministrul Vosganian. Nici Dinu Patriciu nu crede ca inchiderea a 25% din capacitatea de rafinare a tarii va pune presiune pe preturile la carburanti. "Piata romaneasca a carburantilor nu va avea de suferit din cauza inchiderii rafinariei Arpechim, deoarece aceasta piata produce aproape de doua ori mai mult decat consuma, in acest caz fiind vorba doar despre o redirectionare a livrarilor de la export catre piata interna", a apreciat presedintele Rompetrol.
In opinia presedintelui Rompetrol, singura care va avea de suferit din cauza inchiderii Arpechim este balanta comerciala a Romaniei.
Din punctul de vedere al contractelor cu partenerii sai inchiderea unei rafinarii este un caz de forta majora. In schimb, daca vorbim despre preturile carburantilor, atat ministrul Vosganian, cat si Patriciu au fost de acord ca ele nu vor inregistra un salt justificat de inchiderea rafinariei. Pe de alta parte, reprezentantii Petrom spun ca inchiderea rafinariei este o masura drastica, care are un impact negativ asupra economiei romanesti si, mai ales, asupra industriei petrochimice, care depinde de materia prima furnizata de Arpechim. In plus, inchiderea definitiva a rafinariei ar putea determina pierderea locurilor de munca a majoritatii salariatilor, insa pe termen scurt acestia isi vor desfasura activitatea in vederea operarii procedurilor de inchidere a combinatului, a declarat purtatorul de cuvant al companiei, Dan Pazara.