Mediul de afaceri din România și o mare parte a populației, mai ales cea din vestul țării, sunt în stare de șoc după ce criminali profesioniști l-au ucis, sâmbătă dimineață, pe Ioan Crișan. Dincolo de ezitările autorităților române de a oferi detalii publice în acest dosar, este evident că fapta a fost comisă de mai multe persoane, care s-au pregătit pentru această crimă o lungă durată de timp.
Bomba a explodat în mașina omului de afaceri Ioan Crișan în momentul în care aceasta era oprită în parcarea unui supermarket. Surse apropiate anchetei au lăsat să se înțeleagă că a fost vorba de o bombă artizanală (adică nu de construcție militară), dar eficiența ei arată că persoanele care au fabricat-o și au montat-o în mașină sunt ucigași profesioniști. Explozia bombei ar fi fost declanșată prin telecomandă. Unele surse afirmă despre Crișan că ar mai fi avut probleme: i s-ar fi incendiat o mașină și i s-ar fi furat o sumă de bani dintr-un seif.
În calitate de reprezentant al Guvernului României, prefectul a ordonat suplimentarea măsurilor de ordine publică în județul Arad și a admis faptul că explozia putea fi provocată de o bombă. „Există şi această posibilitate, cu o bombă, care, din câte cunosc eu, ar fi putut fi declanşată şi de la distanţă”, a confirmat prefectul Tóth Csaba.
“Infracţiuni de o gravitate asemănătoare nu a mai avut municipiul. Există efective de poliţie şi jandarmerie în patrulare, există și activităţi suplimentare de ordine publică”
Tóth Csaba,
Prefectul județului Arad
Primarul orașului Arad a precizat că Poliţia Locală este prima forță de ordine care a ajuns la locul exploziei, a izolat zona şi a pus la disoziţia Poliţiei naţionale şi a procurorilor înregistrările preluate de pe camerele video ale Poliţiei Locale, în condițiile în care atacul s-a produs într-un spațiu public – o parcare a unui supermarket.
“Să ne amintim că suntem unul dintre statele care trimitem în pensie profesioniştii din sistemul Poliţiei sau militari la 45 de ani, când sunt poate cel mai bine pregătiţi”
Călin Bibarţ,
Primarul municipiului Arad
Primarul orașului Arad, Călin Bibarţ, consideră că această crimă a fost favorizată de scoaterea la pensie, prea devreme, a specialiștilor din cadrul instituțiilor de aplicare a legii.
Crima produsă sâmbătă în orașul Arad pare să fi fost precedată de o urmărire de lungă durată a victimei, omul de afaceri Ioan Crișan. Surse apropiate anchetei afirmă că bomba a fost plasată sub scaunul șoferului și a fost declanșată de la distanță, în momentul în care limuzina, marca Mercedes, încerca să iasă dintr-o parcare. Crișan a fost se pare singura țintă directă a acestui atac dar mesajul poate fi unul adresat tuturor oamenilor de afaceri din România, pentru a-i intimida și a nu încerca să încurce, prin afacerile lor, interesele lumii interlope.
Ioan Crișan era socrul unui parlamentar liberal și deținea, în Transilvania, o crescătorie de pești, din rasa somn african, pe care dorea s-o extindă. Firma lui Crișan ar fi avut, anul trecut, o cifră de afaceri de trei milioane de euro.
George Pleșca, reprezentant al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Arad, a precizat că pompierii au reușit să stingă focul în doar 15 minute de la sosire, dar mașina a fost complet distrusă, iar șoferul a fost găsit decedat.
Serviciul Român de Informații a respins ideea că ar fi fost vorba de un atentat terorist, întrucât a fost vizată o singură persoană. SRI participă la anchetă alături de polițiști și de procurori. O echipă de criminaliști din cadrul IGPR a fost trimisă de urgență cu elicopterul de la București la Arad.
Presa regională a explicat că nu este prima dată când au loc incidente violente în județul Arad. Acum doi ani, trei mașini ar fi fost fost incendiate de interlopi în decurs de o săptămână. Este posibil și ca aceștia să vină în România din străinătate, întrucât Aradul este zonă de frontieră, lângă Ungaria și Serbia.