9.8 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBNR: România este încă departe de zona Euro

BNR: România este încă departe de zona Euro

Intrarea României în zona euro necesită eforturi de „redresare economică” şi „consolidare fiscală”, arată BNR în raportul de activitate pentru anul trecut.

 

România îndeplineşte doar două din cele cinci criterii ale Tratatului de la Maastricht necesare pentru intrarea în zona euro, arată raportul de activitate pe 2011, dat publicităţii ieri de către banca centrală. Primul criteriu este cel al inflaţiei (indicele armonizat al preţurilor de consum – IAPC). Deşi sunt prognozate progrese pentru perioada 2011-2012, economia românească este departe de standardele impuse prin tratat. Acesta cere ca inflaţia IAPC să fie cu cel mult 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performante trei economii ale zonei (în prezent 3,1%) în condiţiile în care anul trecut rata IAPC a fost de 5,8% iar pentru acest an se prognozează a fi 3,5%.

Nici deficitul bugetului consolidat nu este un criteriu îndeplinit. Acesta ar trebui să fie de cel mult 3%, în condiţiile în care în 2011 a fost 5,2%.

Unul din cele două criterii îndeplinite este cel al datoriei publice, limitată de tratat la 60% din PIB-ul ţării respective şi care în cazul României a fost de 33,3%. Variaţia cursului de schimb monedă naţională-euro, limitată şi ea de tratat într-o plajă de plus-minus 15% apreciere/depreciere maximă pe ultimii doi ani, a fost al doilea criteriu îndeplinit. Variaţia în cazul României a fost de +3,9/-3,3 în 2011 şi se aşteaptă să fie +2,5/-6,5 în acest an, trebuind remarcate aşteptările BNR asupra devalorizării viitoare a leului. Nici dobânzile bancare nu sunt un criteriu îndeplinit. Aici tratatul impune un maximum de 2 puncte procentuale peste media celor mai performante trei ţări (din punct de vedere a stabilităţii preţurilor). România a înregistrat anul trecut o medie anuală de 7,3%, faţă de nivelul de 5,8%, în timp ce în acest an media estimată este de 7,1% faţă de criteriul de 4%. Scăderea dobânzii la nivel european reprezintă un stimul de reluare a creşterii economice pe continent. 

32,9 miliarde euro sunt rezervele valutare ale BNR la finele lunii iunie, în scădere de la 33,5 miliarde euro, nivel atins la 31 mai.

Cele mai citite

Germania ar putea intra în recesiune

PIB-ul Germaniei va creşte cu doar 0,2% în acest an, a declarat ministrul german de finanţe, Robert Habeck, potrivit zf.ro. Noile prognoze sunt mult mai...

Germania ar putea intra în recesiune

PIB-ul Germaniei va creşte cu doar 0,2% în acest an, a declarat ministrul german de finanţe, Robert Habeck, potrivit zf.ro. Noile prognoze sunt mult mai...

De ce continuă protestele fermierilor în Europa?

Dintre toate protestele fermierilor din Europa, cele mai dure au fost în Paris și Bruxelles. În majoritatea țărilor UE, acestea continuă. Costurile mari la...
Ultima oră
Pe aceeași temă