13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBNR respinge adoptarea rapida a euro

BNR respinge adoptarea rapida a euro

» FMI a sugerat Romaniei sa adopte unilateral moneda unica inainte de 2014.

Adoptarea unilaterala a euro va produce dezechilibre majore si nu va rezolva procesul de convergenta, a declarat ieri Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), ca replica la sugestia FMI de adoptare mai rapida a euro. Potrivit lui Popa, solutia aleasa de Romania, de intrare in mecanismul ratelor de schimb in 2012, cu adoptarea euro in ianuarie 2015, este inca rezonabila si permite o ajustare ordonata. Anumiti analisti dau dreptate viceguvernatorului BNR, deoarece cursul flotant a amortizat socul prabusirii consumului, insa altii spun ca adoptarea mai rapida a euro, chiar cu ajustari mai dureroase, este o solutie de preferat pentru Romania, pentru ca ar atrage dupa sine cresterea increderii investitorilor si a ratingului de tara.

"Nu putem vorbi de solutii-miracol pentru Romania – si anume, adoptarea mai rapida a euro –, aparute in presa internationala. Trebuie sa ne uitam la substanta economica a lucrurilor. O adoptarea mai rapida a euro ar produce dezechilibre majore. Adoptarea euro este finalitatea unui proces de convergenta, nu doar nominala, ci si reala. Nu inseamna ca adoptarea euro elimina aceste procese de convergenta, ci le muta catre alte institutii (Ministerul Finantelor) si le poate face mult mai complicate. Nu putem pune carul inaintea boilor", a spus Popa.
In practica, adoptarea unilaterala a monedei europene se face fie prin mecanismul legarii leului de euro, asa cum s-au intamplat lucrurile in Bulgaria, care are Consiliu Monetar, fie prin schimbarea leilor in euro, explica analistii.

"Adoptarea mai rapida a euro, prin trecerea la un Consiliu Monetar, presupune o serie de demersuri. In primul rand, trebuie ca rezervele valutare sa acopere toata masa monetara, dupa care se stabileste un curs fix. E o scurtatura care ne duce catre ceva dificil si restrictiv. O data ce cursul de schimb e fix, toate dezechilibrele se rezolva prin dobanda. Daca rezervele valutare scad, deficitul extern se majoreaza, iar masa monetara se micsoreaza, leul devenind mai scump. Compensarea se face prin dobanzi mai mari la lei. Este un mecanism de autoreglare, la mana pietei", a explicat Radu Craciun, director de investitii la Eureko Pensii. Potrivit lui Craciun, daca in prezent ajustarea s-ar fi facut prin intermediul dobanzii, impactul asupra economiei ar fi fost mult mai puternic.

"Cursul flotant din prezent a amortizat socul ajustarii cererii. Consider ca ar trebui sa ne tinem mai departe de calendarul adoptarii euro si sa ne facem temele foarte bine. Exista perceptia ca o trecere rapida la euro ne-ar scuti de trecerea prin procesul de convergenta, care presupune decizii politice nepopulare. Este o iluzie ca politica de deficit bugetar, ca instrument de ajustare a deficitului extern, poate fi o solutie. Nici nu e de dorit si nici nu suntem capabili de asa ceva", a conchis Craciun.
Pe de alta parte, analistul Matei Paun, partener la BAC Investment, spune ca, tehnic, nimic nu ne poate impiedica sa adoptam mai rapid euro, iar o asemenea decizie, chiar daca dureroasa pentru populatie, ar atrage cresterea increderii investitorilor si a ratingului de tara.

 

"Tehnic, si maine putem trece la euro, daca exista rezervele valutare necesare. In fond, noi avem un grad ridicat de euroizare – tranzactiile imobiliare se fac in euro, masinile au preturi in euro, telefonia mobila etc. Cred ca aproximativ 50% din economie este legata de euro. BNR a permis acest fenomen de euroizare fara ca noi sa beneficiem de avantajele aferente – inflatie scazuta, creditare, stabilitate economica. Teoretic, adoptarea euro prin respectarea conditiilor de convergenta este de dorit pentru Romania. Dar daca ne uitam la ultimii zece ani de politica monetara ai BNR, cred ca ar trebui sa adoptam cat mai rapid euro. Nu are rost sa ne comparam cu teorii, daca aceste teorii nu sunt implementate cum trebuie", spune Paun.

Potrivit lui Paun, adoptarea rapida a euro ar accelera procesul de convergenta, probabil mai brutal, dureros pe termen scurt. "E adevarat ca Banca Centrala Europeana (BCE) sustine oficial ca nu ar trebui sa adoptam euro maine, dar nu ne poate impiedica. In plus, costul de creditare ar scadea si ar fi un semnal puternic de reasezare si de relansare, care ar duce la cresterea ratingului, pe fondul disparitiei riscului valutar, care este foarte mare, in continuare.

Cele mai citite

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă