21.9 C
București
marți, 6 iunie 2023
AcasăInvestigații România LiberăBNR reduce dobânda de politică monetară la un nou minim istoric

BNR reduce dobânda de politică monetară la un nou minim istoric

Banca Națională a României a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, până la la 2,25%, acest nivel reprezentând un nou minim istoric. De aemenea, BNR a decis și îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente la 2 puncte procentuale.

Astfel, potrivit Mediafax, banca centrală va reduce dobânda de politică monetară la 2,25% începând de joi, 5 februarie, aceasta reprezentând a cincea tăiere de dobândă după reluarea ciclului de scădere, în luna august a anului trecut, când a aplicat o scădere cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. Din august 2014, au fost operate patru reduceri, din care ultima la începutul acestui an.

Prin îngustarea coridorului simetric de la 2,25 puncte procentuale la 2 puncte procentuale faţă de rata de politică monetară, începând cu data de 5 februarie, rata dobânzii aferente facilităților de creditare (Lombard) se va reduce la 4,25% pe an de la 4,75%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menține la 0,25% pe an, a anunţat BNR într-un comunicat de presă.

De asemenea, banca centrală a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, la 10%, respectiv 14%.

BNR a menţionat, totodată, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

Decizia băncii centrale era aşteptată de analişti, care estimau o tăiere a dobânzii-cheie de 0,25 puncte procentuale, concomitent cu păstrarea ratelor RMO aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Aceştia anticipează totodată că BNR va mai opera o reducere a dobânzii de politică monetară până la sfârşitul anului, până la nivelul de 2%, iar ratele rezervelor vor ajunge la 8% pentru pasivele în lei şi la 10% pentru cele în valută, mai scrie Mediafax.

Banca Naţională a îngustat şi în ianuarie coridorul simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente de la 2,5 puncte procentuale la 2,25 puncte faţă de rata de politică monetară.

Ultima intervenţie a BNR pe partea de rezerve minime a fost în noiembrie, când a redus ratele RMO pentru pasivele în valută de la 16% la 14%, cele în lei fiind menţinute la 10%.

CA al BNR a analizat și aprobat miercuri raportul trimestrial asupra inflației, document care va fi prezentat într-o conferință de presă organizată luni, 9 februarie.

Cele mai citite

Ange Postecoglou părăsește Celtic și devin noul antrenor al lui Tottenham

Tottenham Hotspur l-a numit pe Ange Postecoglou în funcția de manager, cu un contract pe patru ani, scrie BBC. Tehnicianul în vârstă de 57 de...

Proiect al Ministerului Educației: Mediile elevilor vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină

Ministerul Educației a publicat în această seară un proiect care prevede că mediile elevilor pentru anul şcolar 2022-2023 vor putea fi încheiate cu un...

Merită investiția într-o casă modulară? De ce casele modulare sunt noul trend în imobiliare

Casele modulare sunt cel mai nou trend din imobiliare. Acestea sunt structuri rezidențiale construite din module realizate într-un mediu de fabricație controlat, transportate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă