12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBNR reduce dobânda de politică monetară la un nou minim istoric

BNR reduce dobânda de politică monetară la un nou minim istoric

Banca Națională a României a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, până la la 2,25%, acest nivel reprezentând un nou minim istoric. De aemenea, BNR a decis și îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente la 2 puncte procentuale.

Astfel, potrivit Mediafax, banca centrală va reduce dobânda de politică monetară la 2,25% începând de joi, 5 februarie, aceasta reprezentând a cincea tăiere de dobândă după reluarea ciclului de scădere, în luna august a anului trecut, când a aplicat o scădere cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. Din august 2014, au fost operate patru reduceri, din care ultima la începutul acestui an.

Prin îngustarea coridorului simetric de la 2,25 puncte procentuale la 2 puncte procentuale faţă de rata de politică monetară, începând cu data de 5 februarie, rata dobânzii aferente facilităților de creditare (Lombard) se va reduce la 4,25% pe an de la 4,75%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menține la 0,25% pe an, a anunţat BNR într-un comunicat de presă.

De asemenea, banca centrală a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, la 10%, respectiv 14%.

BNR a menţionat, totodată, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

Decizia băncii centrale era aşteptată de analişti, care estimau o tăiere a dobânzii-cheie de 0,25 puncte procentuale, concomitent cu păstrarea ratelor RMO aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Aceştia anticipează totodată că BNR va mai opera o reducere a dobânzii de politică monetară până la sfârşitul anului, până la nivelul de 2%, iar ratele rezervelor vor ajunge la 8% pentru pasivele în lei şi la 10% pentru cele în valută, mai scrie Mediafax.

Banca Naţională a îngustat şi în ianuarie coridorul simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente de la 2,5 puncte procentuale la 2,25 puncte faţă de rata de politică monetară.

Ultima intervenţie a BNR pe partea de rezerve minime a fost în noiembrie, când a redus ratele RMO pentru pasivele în valută de la 16% la 14%, cele în lei fiind menţinute la 10%.

CA al BNR a analizat și aprobat miercuri raportul trimestrial asupra inflației, document care va fi prezentat într-o conferință de presă organizată luni, 9 februarie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă