6.1 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBNR pune limită banilor împrumutaţi

BNR pune limită banilor împrumutaţi

Banca Naţională a României a anunţat că va acorda luni băncilor comerciale cel mult 6 miliarde lei, aceasta fiind prima plafonare a acestor operaţiuni după noiembrie 2008. Economiştii consideră că măsura arată că BNR acceptă astfel posibilitatea unei recesiuni în 2012.

Reducerea sumelor împrumutate băncilor, prin licitaţii repo, este o încercare de stopare a ieşirii de capitaluri din România, banii devenind mai scumpi”, a explicat ieri măsura economistul Florin Cîţu. Limitarea va creşte dobânzile la lei. “(Banca – n.r.) ştie că nu are cum să evite o recesiune în 2012 şi a avut de ales ca aceasta să aibă loc prin majorarea dobânzilor, nu prin deprecierea cursului. Nu e vina băncii”, spune economistul.

El crede că “sunt şanse foarte mici” ca România să scape de recesiune. Intrebat despre actualele prognoze care vorbesc de o creştere economică de 1,2-1,5% din PIB Florin Cîţu reaminteşte alte prognoze iniţiale care vorbeau de o majorare a PIB de peste 2%. De altfel, legea bugetului de stat ia în calcul o creştere a PIB de 2,1%, iar ajustarea se va vedea la rectificarea bugetară ce va fi făcută imediat după încheierea misiunii de evaluare a  FMI în România.

Dealeri bancari citaţi de Mediafax au afirmat că în urma deciziei BNR, dobânzile la care băncile se împrumută între ele ar putea urca.

 Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat (emise de Ministerul Finanţelor), la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii se vor acorda pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. 

Banii daţi băncilor, înjumătăţiţi

Săptămâna trecută opt bănci comerciale au tras de la banca centrală 12,07 miliarde lei ( 2,6 miliarde euro). Cea mai mare sumă împrumutată de bănci de la BNR printr-o licitaţie repo a fost la 25 iunie, când 11 bănci comerciale au tras de la banca centrală 13,857 miliarde lei (3,1 miliarde euro). Sumele împrumutate şi numărul de bănci au crescut vizibil din luna iunie până pe 9 iulie, după ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numărul de emisiuni de titluri de stat pe care o bancă le poate utiliza drept garanţii în cadrul unei operaţiuni de piaţă monetară. La licitaţiile din 16 şi 23 iulie sumele împrumutate de bănci au coborât aproape de 8 miliarde lei, iar de săptămâna trecută valorile au urcat din nou. Începând cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat săptămânal câte o licitaţie repo.

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat luni 10 bănci comerciale cu 6 miliarde lei, pentru o săptămână, însă cererea a fost de peste 2,5 ori mai mare, de 15,1 miliarde lei.  

Cele mai citite

Guvernul român umflă acțiunile Gabriel Resourses

Acțiunile companiei canadiane Gabriel Resourses (care deține 80 % din Roșia Montană Gold Corporation S:A.), aflată în litigiu cu statul român la Curtea de...

Stilul e Mirel din Turnu Măgurele

Miercuri seară, într-o emisiune televizată, Marcel Ciolacu a avut o reacție dură la adresa opoziției. El consideră că membrii ei văd mereu probleme,...

Israelul a lovit ţinte din apropierea Damascului

Israelul a efectuat miercuri lovituri asupra unor ţinte din apropierea Damascului, a afirmat Ministerul sirian al Apărării, cel mai recent atac împotriva capitalei Siriei...
Ultima oră
Pe aceeași temă