-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBNR lasa bancilor 1,9 miliarde lei pentru creditare

BNR lasa bancilor 1,9 miliarde lei pentru creditare

» Suma este echivalenta cu dublul creditelor date populatiei in luna august.

» Leul s-a depreciat usor pana la 3,65lei/euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a lasat ieri la dispozitia bancilor comerciale aproximativ 1,9 miliarde lei, prin reducerea cu 2%, de la 20% pana la 18%, a nivelului rezervelor minime obligatorii (RMO) in lei. Banii pe care BNR ii lasa la dispozitia bancilor sunt echivalenti cu suma incasata de Fisc in primele opt luni din impozitele si taxele pe proprietati (2.071,4 milioane lei) la bugetul general consolidat.
Pentru comparatie, suma este aproape de patru ori mai mare decat creditele noi date de banci firmelor in luna august si de doua ori mai mare decat creditele date in aceeasi luna populatiei. Banca centrala a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul de 10,25%, unul dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana, depasit recent de Ungaria.

"In contextul in care BNR vrea sa devina imprumutator net al sistemului bancar – o pozitie normala pentru o banca centrala –, masura eliberarii unei parti din rezervele bancilor este adecvata. E posibil sa asistam si la alte reduceri ale nivelului RMO. Deocamdata in piata nu cred ca e o problema de lichiditate de lei, chiar daca dobanzile de pe piata monetara sunt ridicate", a declarat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.
Mentinerea dobanzii de politica monetara la 10,25% are un impact redus pe piata interbancara, deoarece dobanzile la imprumuturile in lei sunt cu mult mai sus, la 30-50%, spune un analist. Potrivit acestuia, suma de 1,9 miliarde lei eliberata de BNR este destul de importanta si ar trebui sa mai detensioneze situatia din piata interbancara, dar, deoarece pune presiune pe deprecierea cursului, BNR ar putea retrage relativ repede leii din piata prin vanzarea de euro.

Dupa anuntarea masurii BNR, leul s-a depreciat usor pe piata valutara de la 3,63 lei/euro la 3,65 lei/euro. Potrivit lui Dumitru, cursul de schimb s-a stabilizat in ultima perioada si nu vede o interventie a BNR in piata valutara.
Radu Craciun, presedintele asociatiei analistilor financiari, considera ca masura reducerii la 18% a RMO mareste lichiditatea din piata monetara si va contribui la micsorarea dobanzilor. In schimb, decizia mentinerii nivelului dobanzii-cheie confirma decuplarea de piata interbancara, unde lucrurile functioneaza anormal si nu se mai stie care e realitatea, spune Craciun.

Pe termen scurt masura nu are impact, deoarece va intra in vigoare din 23 noiembrie. "Pe ansamblul pietei avem in prezent o lichiditate redusa, BNR baga zilnic bani, dar dobanzile raman inca sus. Indiferent cine accepta sa plateasca aceste dobanzi ridicate, nu cred ca o face cu placere", spune Dragos Balaci.
"Daca in piata monetara dobanzile vor ramane ridicate inca 2-3 saptamani, tot mai multe banci vor avea probleme cu finantarea si, implicit, va fi afectata activitatea de creditare a companiilor. E un cerc vicios care trebuie spart. Cand avem dobanzi mari e greu si pentru clienti, si pentru banci si, astfel, creditarea poate ingheta", spune un analist. Potrivit acestuia, situatia lichiditatii de lei s-ar putea relaxa in perioada urmatoare, deoarece Ministerul Finantelor are de facut unele cheltuieli importante.

Fiscul se teme ca firmele vor apela la credit fiscal
seful Fiscului a tras ieri un semnal de alarma privind pericolul rezultat din faptul ca bancile nu mai imprumuta agentii economici, iar acest lucru ar putea putea afecta firmele pe mai multe paliere. "Din semnalele pe care le am, firmelor li s-a stopat finantarea. Totusi, in maximum 2-3 saptamani o sa se rezolve problema cu blocajul creditelor", a spus presedintele  Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Daniel Chitoiu. "Sistemul bancar nu are probleme, dar toti sunt mai prudenti. Din cate am inteles, creditarea a stagnat", a adaugat el.

Firmele nu mai au finantare pentru a desfasura proiecte, in conditiile in care mai multe sectoare ale economiei au reclamat blocarea fluxului de bani de la banci. Pe de alta parte, firmele ar putea fi tentate sa intarzie in aceasta perioada cu plata darilor catre stat si sa apeleze la asa-numitul "credit fiscal". Acest tip de "credit" se aplica la o dobanda de 0,1% pe zi pentru intarzierea platilor de taxe si impozite pentru stat.

Intr-un discurs privind obiectivele Romaniei, presedintele Traian Basescu a admis ca firmele, mai ales cele mici si mijlocii, au nevoie de creditare.
"Dupa ce trec emotiile, bancile romanesti vor relua creditarea catre populatie si companii, in special catre IMM-uri", a declarat Traian Basescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă