10.9 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBNR a tinut leul sa nu cada spre 4 lei/euro

BNR a tinut leul sa nu cada spre 4 lei/euro

Moneda nationala a deschis sedinta valutara de ieri la 3,91 lei/euro, dar in scurt timp a alunecat spre nivelul de 3,96 lei/euro, in ton cu monedele din regiune. In jurul orei 12.00 dupa ce Theodor Stolojan a declarat ca se retrage din functia de premier, leul s-a intarit brusc de la 3,95 lei/euro la 3,92 lei/euro, desi celelalte monede continuau sa aiba o tendinta descendenta, iar analistii suspecteaza o interventie in piata a BNR. "O asemenea miscare de intarire cum a avut leul dupa ora 12 nu se inregistra pe nici o alta moneda din regiune. Nu exclud o interventie in piata a Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Totusi, BNR nu poate preveni scaderea leului decat pe termen scurt, pentru ca in zilele urmatoare tot se va duce la vale, daca acolo il vede piata", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania. Analistii sustin ca exista riscul ca investitorii straini sa prabuseasca leul ca reactie la abandonul lui Stolojan.

"Teoretic, nu era o decizie pe care piata s-o vada prea bine, in conditiile in care e nevoie de stabilitate si mai ales ca Stolojan era considerat bun economist, iar Boc e vazut fara experienta in economie", a spus Vlad Muscalu, senior economist la ING.
"E greu de spus daca a fost o interventie mascata a BNR, dar, conjunctural, cred ca a fost si o vanzare de valuta din partea celor cu sume mari. Ciudat e ca reintoarcerea leului s-a produs chiar cand BNR calcula cursul mediu", a spus Ioan Birle, dealerul-sef al Bancii Transilvania.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă