14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBNR a mutat. Acum este randul bancilor

BNR a mutat. Acum este randul bancilor

Decizia prin care BNR a decis sa mentina la 10% nivelul dobanzii-cheie si sa nu mai retina bancilor, din 24 mai, 40% pentru resursele in valuta atrase pe termen lung este binevenita in opinia analistilor, deoarece bancile vor primi un balon de oxigen, prin eliberarea a 2-4 miliarde euro. Bancherii spun ca valuta eliberata spre sfarsitul lui mai va stimula creditarea si este posibila si o reducere a dobanzilor, pe masura ce economia va capata incredere, in acest moment potentialii imprumutati manifestand retinere. Analistii spun ca ar fi de preferat ca sumele sa se indrepte catre proiecte de investitii, si nu spre consum. Iesirea acestor sume din conturile BNR va fi va fi compensata de intrarea primei transe de la FMI, de 5 miliarde euro. Conform Acordului de la Viena, semnat de 9 dintre cele mai importante banci straine cu subsidiare in Romania, banii nu vor iesi din tara si vor ramane la dispozitia bancilor locale.

 

Totodata, relaxarea creditarii in lei se lasa asteptata, deoarece dobanzile mari la lei apara nivelul cursului de schimb, considerat vital pentru stabilitatea sistemului bancar. Alegerea apararii cursului de catre BNR este considerata nesustenabila pentru economie si ar trebui stimulata creditarea in lei, in opinia anumitor analisti.
"Faptul ca decizia de excludere de la RMO a liniilor de finantare pe termen lung a fost anuntata de acum, desi intra in aplicare din mai, ma face sa cred ca aceasta a fost luata la dorinta FMI. BNR a trebuit sa aleaga intre doua rele. Daca ar fi coborat nivelul dobanzii-cheie de la 10% la 9%, impactul ar fi fost nesemnificativ. Daca vrem cu adevarat rate de dobanda mai mici la lei, atunci trebuie sa avem mai multa lichiditate pe piata, pe termen mai lung, prin reducerea RMO la lei, dar asta afecteaza cursul. In conditiile in care cursul urca, rata creditelor neperformante creste si asta afecteaza bancile. BNR a ales sa apere cursul, dar in opinia mea aceasta nu este o masura sustenabila pentru economie.

 

Trebuie stimulata creditarea in lei", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania. Potrivit lui Chidesciuc, suma care se va elibera in urma deciziei BNR este de circa 4 miliarde euro si ne-am putea astepta ca unele banci sa-si prelungeasca scadenta anumitor linii de finantare de pe termen scurt pe termen lung, astfel incat sa beneficieze de si mai multa valuta. De asemenea, Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, estimeaza ca in luna mai BNR va elibera bancilor circa doua miliarde euro. Pe de alta parte, Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, spune ca daca se vor lua in calcul clauze de nerambursare anticipata, probabil vom vorbi doar de contractele noi. "In prezent, din cele circa 12 miliarde euro care reprezinta banii bancilor tinuti in rezerva BNR, probabil un sfert reprezinta imprumuturi cu maturitate reziduala de peste doi ani. Nu cred ca vreunul dintre aceste contracte are clauza de nerambursare anticipata.

 

Totusi, banii nu vor iesi din tara, conform Acordului de la Viena. E important ca Romania sa genereze proiecte viabile si bine structurate, care sa capaciteze aceste fonduri eliberate. E de preferat ca acesti bani sa mearga catre investitii, si nu spre consum", a spus Anghel. "In cele din urma, aceste sume eliberate vor alimenta lichiditatea sanatoasa prin creditarea economiei, pe masura ce aceasta va capata mai multa incredere. In prezent, exista multa retinere din partea potentialilor debitori. Daca Guvernul va implementa cum trebuie programul FMI, economia va capata mai multa incredere. Avem nevoie de mai mult optimism", a declarat Dan Pascariu, presedintele Consiliului de supraveghere al UniCredit Tiriac Bank.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă