19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBNR a menţinut dobânda cheie la 1,75%

BNR a menţinut dobânda cheie la 1,75%

Consiliul de Administraţie al BNR a decis în şedinţa de politică monetară de miercuri menţinerea dobânzii de politică monetară la 1,75%, cel mai redus nivel istoric, precum şi a ratelor rezevelor minime obligatorii aplicabile pentru pasivele băncilor, la 8% pentru lei şi 14% pentru valută, potrivit Mediafax

“BNR monitorizează atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional în vederea utilizării şi dozării adecvate a tuturor instrumentelor de care dispune pentru îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu și menținerea stabilității financiare”, se arată într-un comunicat al băncii centrale.

Totodată, BNR va continua politica de gestionare adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

Decizia CA a fost anticipată de analişti, pe fondul crizei din Grecia. Aceştia preconizează de altfel păstrarea dobânzii la 1,75% până la sfârşitul anului, în timp ce pentru anul viitor opiniile variază între o scădere la 1,5% şi o majorare la 2,5%.

Ei consideră că relaxarea politicii monetare ar putea continua în restul acestui an prin reduceri ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei până la 6% în decembrie şi pentru pasivele în valută până la 12%.

De altfel, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a declarat în urmă cu două săptămâni că BNR nu va mai reduce dobânda de politică monetară, în condiţiile unei rate negative a inflaţiei şi a unei creşteri economice de circa 4% în acest an.

BNR a redus în mai dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, precum şi ratele RMO pentru pasivele în lei cu 2 puncte procentuale, de la 10% la 8%. Măsura a surprins analiştii, cei mai mulţi dintre aceştia anticipând menţinerea dobânzii de politică monetară la 2%.

Totodată, CA a hotărât îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară de la plus/minus 1,75 puncte procentuale la plus/minus 1,5 puncte. Astfel, rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) s-a redus de la 3,5% pe an la 3,25%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit s-a menţinut la 0,25%.

 

Cele mai citite

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă