Economia românească va înregistra o creştere de 1,5% în acest an, urmând ca în 2012 avansul economic al României să se situeze în intervalul cuprins între 1,8-2,1%, potrivit celor mai recente estimări ale Băncii Mondiale, publicate pe site-ul acesteia, relatează Agerpres.
Chiar dacă în 2011 România va avea unul din cele mai mici ritmuri de creştere din rândul celor 10 noi state membre ale Uniunii Europene, raportul Băncii Mondiale subliniază că în 2012 comparativ cu 2011 România şi Slovenia vor fi singurele ţări din UE 10 în care ritmul de creştere economică se va accelera datorită cererii interne puternice.
‘Creşterea economiei în UE 10 ar urma să înregistreze un declin de la 3% în 2011 la 2,1% în 2012’, a declarat economistul şef al Băncii Mondiale pentru regiunea Europa şi Asia Centrală,Kaspar Richter, citat într-un comunicat postat pe site-ul Băncii Mondiale. În pofida diminuării, ritmul de creştere în cele zece state noi membre ale Uniunii Europene (UE10) va rămâne mai mare decât în vechile state membre.
Cu toate acestea, Banca Mondială avertizează că perspectivele pentru noile state membre rămân incerte. În condiţiile în care două treimi din exporturile UE 10 merg spre UE şi aproximativ patru cincimi din activele bancare din UE 10 se află în proprietatea unor bănci străine, noile tensiuni din Europa ar putea să se extindă şi în UE 10. ‘Provocările pentru UE 10 constau în restabilirea încrederii în pieţele financiare, continuarea planurilor de consolidare fiscală şi soluţionarea problemelor structurale pentru a îmbuntăţi competitivitatea’, a declarat directorul pentru Europa Centrală şi ţările baltice de la Banca Mondială, Peter Harrold.
Printre priorităţile recomandate de Banca Mondială se numără evaluarea prundentă a riscurilor, continuarea planurilor de recapitalizare şi restructurare a băncilor şi consolidarea stabilităţii sistemului financiar prin reglementări macro-prundenţiale. În al doilea rând, deşi politica monetară poate fi una care să sprijine relansarea economică în condiţiile unor presiuni inflaţioniste scăzute, Banca Modnială susţine că majoritatea noilor state membre UE trebuie să continue planurile de consolidare fiscală. În sfârşit, raportul Băncii Mondiale recomandă creşterea productivităţii angajaţilor şi companiilor graţie fondurilor comunitare, îmbunătăţirea tehnologiilor şi creşterea competenţelor profesionale.