» Birocratia si coruptia ingreuneaza atragerea finantarilor.
» Patronatele vor licitatii transparente, cu listele publicate pe internet.
» Cofinantarile de 40%, costuri de nesuportat pentru IMM-uri.
Oamenii de afaceri se plang ca nu vor putea absorbi fondurile structurale daca Guvernul nu va veni urgent in sprijinul lor. "Romania nu va putea sa absoarba nici jumatate din fondurile europene, daca nu se vor reduce birocratia si coruptia din administratia publica", a declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu. El a precizat ca firmele mici si mijlocii sunt pregatite pentru accesarea fondurilor europene, dar a aratat ca "mai exista inca foarte multa birocratie si coruptie in Romania".
El a dat ca exemplu programul de pregatire a resurselor umane, de care raspunde Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse, asaltat de reguli birocratice si de costuri usturatoare pentru firmele care depun proiecte. "Pentru acest program se cere o coparticipare de 20% in numerar, la care se adauga plata TVA catre stat, in cazul solicitantilor care nu sunt ONG-uri. Aceasta suma cu care trebuie sa contribuie intreprinderile este imensa, de aceea noi cerem sa fie reintroduse contributiile in natura – casa, calculator –, ca in programele PHARE", a spus Nicolescu. Reprezentantul IMM-urilor a condamnat si birocratia sufocanta din acest program: "Se cer conturi si subconturi, copii dupa copii, este o foarte mare birocratie, care face lucrurile sa se miste foarte greu. Autoritatile ar trebui sa se preocupe mai intai de acest lucru si apoi vom putea accesa si banii europeni".
Alte lucruri suparatoare pentru patroni sunt lipsa de transparenta a functionarilor care gestioneaza procesul de acordare a fondurilor structurale si amanarea periodica a termenelor de depunere a dosarelor. "In comisiile care aleg proiectele ar trebui sa fie cooptati si reprezentanti ai patronatelor. Totodata, listele cu castigatorii ar trebui sa fie publicate pe Internet. Lipsa de transparenta poate sugera coruptia. Cand se tot amana termenele, lumea isi pune intrebari", a conchis Nicolescu.