20 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBerarii României, îngrijoraţi de noile poveri fiscale anunţate de Guvern

Berarii României, îngrijoraţi de noile poveri fiscale anunţate de Guvern

Asociaţia Berarii României susţine că noile taxe introduse de Guvern vor conduce la o reducere a consumului de bere şi la o scădere a veniturilor colectate la bugetul de stat.

“Sutem îngrijoraţi de această practică constantă a autorităţilor române de a nu oferi predictibilitate mediului de afaceri şi de a constitui pe hârtie creşteri ale veniturilor bugetare prin sporirea accizelor. Realităţile pieţei ultimilor ani ne-au demonstrat însă că presiunea fiscală nu face altceva decât să conducă la o diminuare a consumului, deci la o scădere a veniturilor colectate la buget. Am analizat volumele de vânzări înregistrate pe piaţa berii după primele opt luni ale lui 2013, perioadă ce a urmat creşterii de acciză cu aproximativ 16% în lei aplicată la începutul anului. Aşa cum preconizam atunci, sub impactul acestei măsuri, piaţa a înregistrat deja o contracţie de 8%, semnificativă şi edificatoare pentru eficacitatea acestui tip de intervenţie fiscală. Istoria începutului de an se repetă acum însă: Guvernul României a anunţat recent măsuri de aceeaşi natură, îngrijorătoare deopotrivă pentru producători şi pentru iubitorii berii – creşterea valorii accizei în lei prin ajustarea cu media anuală a indicelui preţurilor de consum”, a declarat Constantin Bratu, Director general Asociaţia Berarii României.

Asociaţia Berarii României consideră că noile taxe introduse de Guvern vor descuraja mediul de afaceri.

“Experienţa ultimilor ani, în care sub impactul unor factori de natură economică şi fiscală piaţa berii a înregistrat contracţii semnificative – înclusiv sub raportul valorii adăugate generate în economie şi a numărului locurilor de muncă create -, ne-a dovedit că măsurile care se regăsesc acum în proiectul de ordonanţă conduc o dată în plus la descurajarea mediului de afaceri, a investiţiilor şi a creşterii economice, alimentând o spirală descrescătoare a economiei. Mai mult, considerăm incorectă schimbarea regulilor în mod arbitrar, fără a lua în considerare potenţialele implicaţii sectoriale şi la nivelul întregii economii, pe termen scurt şi lung. Facem un apel către autorităţi pentru respectarea principiilor transparenţei legislative, a stabilităţii fiscale şi predictibilităţii în mediul de afaceri, premisele creşterii economice. Totodată, ne exprimăm o dată în plus convingerea că proiectul prezentat de Guvern trebuie să includă în primul rând măsuri menite să crească gradul de colectare şi să combată evaziunea fiscală”, a adăugat Constantin Bratu.

Berarii României consideră necesară reducerea evaziunii fiscale la nivelul pieţei băuturilor alcoolice, ceea ce poate aduce venituri suplimentare şi substanţiale la bugetul de stat. Măsuri menite să intervină în această zonă ar avea efecte benefice pe termen lung şi la nivelul întregii economii. Totodată, experienţe anterioare au dovedit că politicile de austeritate şi de creştere de taxe, cu efecte directe asupra nivelului consumului, nu pot genera creştere economică.

Cu o producţie locală în proporţie de 98%, sectorul berii are cel mai mare aport la bugetul de stat în privinţa accizei colectate în categoria băuturilor alcoolice, respectiv aproape 60% din accizele plătite sunt acoperite de bere, în condiţiile în care nivelul evaziunii în producţia de bere este zero. Taxele colectate în prezent pentru bugetul de stat reprezintă aproximativ 45% din preţul unei beri. Orice taxare suplimentară înseamnă o creştere a acestui nivel şi, ca şi în cazul altor produse accizabile, va face berea mai puţin accesibilă. Într-un mediu economic încă afectat de criza economică, recenta măsură anunţată de Ministerul de Finanţe nu face altceva decât să lase mai puţină bere pe mesele românilor, în condiţiile în care puterea de cumpărare sub presiunea noilor taxe va fi în continuă scădere.

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Renee Gracie a devenit subiect de documentar

Renee Gracie, australianca devenită multimilionară după ce a abandonat sporturile cu motor în favoarea realizării de filmulețe deocheate pe OnlyFans a ajuns subiect de...

Bancnota falsă a istoriei

Puțină lume mai asociază momentul distrugerii orașului Pompei cu un eveniment politic. Dincolo de activitățile banale din care au fost întrerupți locuitorii orașului, lava...

Ministrul Agriculturii: România ar putea obţine 30 de milioane de tone de porumb anual

România ar putea obţine într-un an 30 de milioane de tone de porumb de pe două milioane de hectare de teren, după finalizarea programului...
Ultima oră
Pe aceeași temă