21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBCR: Exportul de masini tempereaza deficitul comercial

BCR: Exportul de masini tempereaza deficitul comercial

Exporturile de masini si echipamente de transport au contribuit decisiv la temperarea deficitului comercial, compensand cea mai mare parte a reducerii exportului de produse textile.

Ponderea deficitului de cont curent in Produsul Intern Brut (PIB) s-ar putea reduce pana la 13,7% in acest an, avand in vedere performanta imbunatatita din primele cinci luni si a cresterii economice sustinute estimata pentru intreg anul, potrivit unui raport de analiza al BCR. Incetinirea deficitului comercial, principalul generator al deficitului comercial, se datoreaza politicii monetare restrictive a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), maturizarii pietei de consum pe anumite segmente si deprecierii leului in ultimul an. Astfel, in primele cinci luni din acest an ritmul anual de crestere a deficitului de cont curent a incetinit semnificativ, la 11,1% fata de 101,8% in perioada similara din 2007. In structura exporturilor, in ultimii 5-6 ani masinile si echipamentele si-au marit considerabil ponderea, dar, in paralel, s-a redus la jumatate ponderea imbracamintei. Cresterea accelerata a costurilor cu forta de munca a determinat o restrangere a activitatilor de tip lohn, in special pentru produsele textile.

 

Astfel, cresterea exporturilor de produse cu valoare adaugata mare nu a compensat in totalitate reducerea exporturilor de textile, generandu-se un deficit comercial semnificativ. In acest an transferurile de sume de la romanii plecati la munca in strainatate s-ar putea reduce, ca urmare a dificultatilor economice cu care se confrunta Spania si Italia, principalele destinatii de munca ale stranierilor. "O apreciere consistenta a leului sub nivelul de 3,5 lei, accentuata si de recenta decizie a bancii centrale de majorare a dobanzii-cheie, se poate dovedi periculoasa pentru economie pe termen mediu si lung, din perspectiva adancirii deficitului comercial", spun analistii BCR. Agricultura este marea speranta din acest an pentru o crestere economica sustinuta, chiar de peste 8%. Recentele inundatii au afectat sub 1% din suprafata agricola si, astfel, nu vor avea un impact negativ major asupra rezultatelor agricole din 2008.
Investitiile straine directe, estimate in jurul a opt miliarde euro, si fondurile europene ar putea finanta aproximativ 50-55% din deficitul de cont curent, contribuind in limitarea presiunilor de depreciere a leului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă