12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBCR acceptă noul program Prima Casă

BCR acceptă noul program Prima Casă

Banca Comercială Română (BCR) a acceptat să participe la noua formă a programului guvernamental Prima Casă, în cadrul căruia va împărţi în mod egal riscurile de creditare cu statul, potrivit Mediafax.

“Programul Prima Casă va continua în formula de împărţire a riscului 50% – 50% între bănci şi stat. Am clarificat toate barierele tehnice legate de implicaţiile legale şi administrative ale modificării formei de derulare a programului. Clienţii existenţi nu vor fi afectaţi. Foarte important este însă că potenţialii clienţi vor beneficia de aceleaşi condiţii contractuale şi de cost”, a declarat Alexandru Berea, directorul juridic al BCR şi reprezentantul băncii la discuţiile cu Ministerul Finanţelor Publice.

El a precizat că băncile au fost cele care au propus împărţirea riscului cu statul, astfel încât programul să fie extins fără garanţii suplimentare de la stat.

“În baza aceluiaşi plafon de garanţii estimăm o expansiune substanţială a portofoliului de credite Prima Casă. Am acordat 15.000 de credite până acum şi vedem nevoie şi potenţial pentru încă atât. Programul acoperă o necesitate reală a tinerelor familii care îşi doresc un cămin, dar nu dispun de avansul necesar pentru a un credit ipotecar clasic”, a spus Berea.

Oficialul BCR consideră că programul rezolvă în condiţii accesibile şi problemele de confort locativ pentru familiile care au nevoie de un apartament mai mare.

Guvernul a decis, miercuri, ca garanţia statului la creditele contractate prin programul Prima Casă să fie redusă la jumătate, iar în program să fie incluse şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 metri pătraţi şi doresc un confort sporit, băncile având la dispoziţie trei luni pentru a stabili dacă acceptă noile condiţii.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, a declarat  că persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de până la 50 metri pătraţi vor putea contracta un credit pentru cumpărarea unei noi locuinţe prin programul Prima Casă indiferent de vârstă.

Guvernul a anunţat, săptămâna trecută, că discută cu băncile varianta reducerii la jumătate a garanţiei statului la creditele alocate până în prezent prin programul Prima Casă, astfel încât suma de 750 milioane euro, reprezentând jumătate din garanţiile emise, să poată fi folosită în continuare pentru acordarea de noi împrumuturi.

Programul Prima Casă a fost continuat şi în acest an, cu acelaşi nivel al cuantumului garanţiei de stat, în limita unui plafon total de garanţii de 200 milioane euro, reprezentând diferenţa neutilizată la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului “Prima Casă” în anii 2009-2010.

Creditele acordate au o rată a dobânzii egală cu EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la trei luni plus o marjă fixă de maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

Cele mai citite

TikTok Lite ar putea fi suspendat în Europa, spun autoritățile de reglementare din UE

O caracteristică cheie a noii aplicații TikTok, TikTok Lite, ar putea fi suspendată în Uniunea Europeană dacă oficialii companiei nu aduc argumente cu privire...

Rusia – Ucraina, ziua 768. Ministrul de Externe al Ungariei susține că UE, NATO și “stânga” din SUA pot genera un război mondial, prin...

Ministrul de Externe al Ungariei susține că liderii UE și ai NATO, precum și politicienii de stânga din SUA, aduc riscul unui nou război...

SAMEDAY ar putea prelua compania de curierat rapid Sprinter din Ungaria

SAMEDAY, cunoscută pentru inovația sa în domeniul livrărilor și introducerea livrărilor easybox în România, anunță planurile de preluare a companiei de curierat rapid Sprinter...
Ultima oră
Pe aceeași temă